Ett större steg mot jämställdhet

Hittade en gammal krönika från när jag skrev i NWT. Håll till godo. 🙂

Allt är inte som det verkar. Media är till viss del något som förvränger vår verklighetsbild i pakt med samhället som vill att Sverige idag ska se ut på ett visst sätt.

 

Se dig omkring – den bild du har, stämmer den överens med bilden som samhället målar upp?
Är du nöjd med din situation?

Sverige vill glassa med att vara jämställt, men egentligen tycker jag att det är mycket snack. Och sen när blev media vår snedvridna skvallerportal?

Om det existerade

jämställdhet skulle ingen tycka att det var okej att våldta någon annan. Systerskapsfestivalen, som ägde rum föregående vecka, anordnade en rad olika events. Tolvan/Elvan hade besök av Maud Lindström som sjunger feministiska visor. Tjejjouren diskuterade bland annat innebörden av systerskap och man kunde pyssla och sjunga karaoke. Vi dragkingade också – sminkade oss till män. Annat spännande var att lära sig självförsvar, yoga och dans. Sara och Cissi uppträdde och berättade om hur det är att vara med i Idol.
Jämställdhet handlar om att lära sig att systerskap har samma innebörd som broderskap, det våra män gör så bra. Mycket av det som anordnades var i feministisk anda. Men inte feminist = manshatare eller grinig kärring – det är samhällets och medias evigt bundna pakt att förvränga vad en feminist är.

För årskurs 7 hölls

olika åsiktsövningar och skrivarstuga, som jag själv höll i. Där var ämnet ”ett betydelsefullt möte” vilket kunde variera mellan allt från vänner till möten med olika kulturer under resor.
På Tolvmansgatan arrangeras ofta evenemang och spelningar. 30 band repar där och det finns mycket positiv verksamhet. Jag saknar den där riktiga fritidsgårdskänslan som fanns när jag var mindre, men Elvan är ingen vanlig fritidsgård utan något utöver det vanliga.
Det är viktigt att förstå att jämställdhet inte riktas enbart till kvinnor. Till exempel män som jobbar på dagis vill väl bli behandlade på samma sätt som kvinnor?

Det är viktigt att

inte ha förutfattade meningar om något som verkar annorlunda. Transsexualitet och homosexualitet är fortfarande tabu – medias och uråldriga traditioner styr. Vi måste inse att skvaller och media behöver en lång vila från allt vi människor är så bra att hitta på om andra och skapa förutfattade meningar om. Kort och gott: en feminin kille är inte lika positivt som en pojkflicka – varför, undrar jag.

publicerad 14mars, 2007

 

Publicerad av Cizzi Grönkvist

Normkritik, retro, vintage, teater, design, politik och skrivande. Feminist med anlag för sarkastisk humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: