Kom aldrig mer tillbaka och träna

När dagen börjar precis som den ska och precis när du ska gå i mål så vänds allting upp och ner.

Tankar i och omkring huvudet: Håret växer och börjar skruva sig. Jag som velat ha lockar har åtminstone återfått självfall. Tog sin tid efter att ha fått håret bränt i en permanent. Jag kommer antagligen aldrig hitta bättre frisör än Lana frisörsalong i Karlstad. Imorgon får jag ändå gå någonstans och toppa. Har lärt mig nya begrepp i mina nya tjocka böcker. I knät samlas just ju retoriska tekniker och slåss om plats tillsammans med mjukare romaner av Marian Keyes och roliga lättlästa om engagemang av Per Grankvist. En klar favorit redan! Läs och lär hela livet. Läs och lär skillnad på fakta och lurendrejeri.

Läs och skratta. Läs och fascineras. Läs för att kunna hjälpa och stötta och läs framförallt så du kan lära dig av misstag. Låt dem bli lärdomar och inga upprepade händelser. Märk väl hur mina ordval är lätt svävande och att min tillvaro tycks trivsam. 

Kom iväg på träning, tyvärr blev jag katastrofalt besviken av bemötandet och upplägget. Hade föredragit ”military bootcamp” och någon som skriker mig gränslöst i ansiktet, eller ja. Det har jag ju varit med om innan så jag vet vad det går ut på. -att kräkas eller komma i mål eller kräkas först och sedan gå i mål. Dessutom ingår det att bli riktigt smutsig. Men först har jag sammanfattat vad som är bra för att träning ska fungera för mig. 

Tankar om bemötande och motivation: Välkomnande och inspirerande miljö är viktigt. Att det finns fria vikter är viktigt. Jag gör bäst i att hålla mig till inomhus där det finns mindre irriterande småkryp. Med olika tempo ta mig igenom alla möjliga övningar känns som en bra förutsättning. Jag ska träna i mitt eget tempo och helst utan att bli ifrågasatt. Det är nog viktigast, jag vill inte bli störd, få tips eller småprata.

Dagens upplägg:

Det räckte nämligen inte med att tveklöst bjuda in till en plats som var omöjlig att hitta till, att be någon komma till terminens sista pass, hålla jämt tempo med dem som tränat hela sommaren. Jätte sjyst.

Vill du börja med att springa idioten, intervaller för er som inte vet. Mitt svar blev enkelt; Nej, det vill jag verkligen inte vara med på. Där började jag tveklöst att vara irriterad, för jag undrade helt enkelt om det var ett skämt? 

I efterhand vet jag att jag borde vänt på klacken. Men istället, när jag nu släpat mig dit.

Värmde upp och tog på mig ett förhållningssätt som var – ”jag gör så gott jag kan.”

Passet fortgick från idioten till att handla om enformiga övningar i ring den ena mer påtaglig än den andra. Squats, hopp, utfallssteg, jägarställning, det underlättade inte och gjorde inget för mig att ha 6-7 benövningar på raken. Jag fick svårare att hänga med och svårare att hålla motivationen uppe. Just då tänkte jag mest att jag var trött. 

Ifrågasätter sällan träningsledaren men det blev helt enkelt för påtagligt för mig. Så jag gjorde egna övningar istället.

– Har du ont? Varför gör du inte de övningar som visas?

– Ja, för jag kan inte.

Fick något förslag där jag skulle lyfta ena benet i taget och nudda foten med händerna. Testade, det knakade i hela höftpartiet. Jag la mig an med en övning som passade bättre och som var mindre enformig. Sen kom det några övningar som gick ut på att vika kroppen, studsa ner på marken, vrida sig och göra situps. Det gick märkbart bättre men jag var helt slut i benen. Började känna stressen när det suckas om att alla inte har samma tempo. Vad hade hänt med den individuella träningen?

Haft möte med ledaren, denna person som känner till hur jag vill träna? En tränare vet väl vad som motiverar? Jag vill påstå följande. 

– Det är då inte särskilt peppigt att få komma till sista träningen för säsongen, göra alltihop baklänges (dvs. jag ska göra de svåraste övningarna alla på samma pass och dessutom tävla med de andra)  och när jag får säga ifrån och just ifrågasätta upplägget. Då kommer orden. Här har vi som är med och tränar en positiv attityd, jag gillar inte tonen. Eller din attityd! OJ!

  • Kom inte till mig och säg att jag har dålig attityd i detta läget.
  • Säg att nya medlemmar har dålig attityd om du vill följande; 1. Att de ska känna sig som sämst i gruppen. 2. Du vill skapa ett lågt förtroende för verksamheten och produkterna du säljer  3. Om du vill att nya medlemmar aldrig ska komma tillbaka.

Upplägget med jägarställning varvat med utfallssteg och tokiga vrid som får höfterna att knaka det var alldeles uppenbart inte min grej. Är det verkligen en bra träning för någon? Som samtidigt vill kunna gå därifrån på lagom stadiga ben? Räknade till 100 utfallssteg och 8×30 sek av jägarställning samt två set av benböj i 1,5 minut som fick samma effekt och tog samma muskler. Inga andra muskelgrupper emellan. 

Naturligtvis byter en övningar när det inte fungerar. Nix. 

Jag var inbjuden till El Diablo utan förvarning och mina försök dög inte. Jag försöker alltid för länge. Det ringer i öronen, orden om min attityd. 

Att ta paus och anpassa tempo gjorde till slut att jag försökte mer att jämna ut mitt stegrande humör. Att inte kunna kommentera träningen utan direkt förkastlig kritik gjorde mig skitsur. Sen stretchade jag allt som knakade, det fanns inget annat jag kunde göra.

Just vid Oj. insåg jag sedan, att något avgörande hade hänt. 

 🙁 oj. Där. Dog. Min. Motivation. Till att delta. Fullständigt.

Jag tog och rullade ihop min matta och bara gick därifrån. Inget hejdå. Bara gick min väg. En långpromenad hem och svetten bara rann.

Om försäljningsknepet var:

-kom aldrig mer tillbaka. Om så, bra jobbat. Jag tänkte komma i bättre form men inte genom att behandlas som skit. 

När jag sedan stod hemma i duschen och munstycket slutade fungera, antagligen händer det en enda gång i livet. Så var det ändå helt fel dag. Då brast det, jag satte mig i badkaret och vred allt jag orkade på munstycket tills tummen värkte och tvålen sved i ögonen, det går aldrig att laga något med tvål i ögonen. Och jag är inte ens händig. Samtidigt undrade jag hur jag hade kunnat göra för att dagen inte skulle slutat just här. Energin var totalt slut.

Hade duschen slutat fungera just då när jag behövde den om energin varit i balans, nej. Såklart inte. Och jag har en kvot för hur många idiotiska situationer och personer jag orkar med på en dag. Idag var kvoten fylld.

Dagens lärdom och lärdom om träning: Träna inte med nya personer utomhus i en park. Träna inte utomhus där det finns småkryp och flugor. Träna inte med en verksamhet som anställt ledare med otillräcklig kunskap om individanpassad träning. Träna inte utomhus, det kan börja regna. Träna inte i grupp. Träna inte i grupp där gruppen tycker det är okej och där tränaren säger att du har dålig attityd.

Publicerad av Cizzi Grönkvist

Normkritik, retro, vintage, teater, design, politik och skrivande. Feminist med anlag för sarkastisk humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: