Fantastiska förebilder

Makten, den absoluta makten, universum är mitt och det är jag som är härskare! Vem var det som sade det?

Humorföreställning om identitet, sexualitet & makt. En vetenskaplig undersökning som blev som ett lekfullt samtal om de föreställningar som finns om samhällsideal, könsroller och egenskaper. I föreställningsform har jag samlat godbitarna och vad undersökningen kom fram till.

Det går såklart att beskriva förebilder både som fantastiskt bra, och fantastiskt dåliga. Det är bland annat just idealen och förebilderna som ställer till det för oss i jakten på oss själva, det är åtminstone bland annat det som Jeanie Battle Bitch Black i träningsoverall försöker påpeka medens hon själv praktiserar självhjälpsböcker och testar olika teorier i verkligheten.

Vad är det för demoner eller svårigheter som återkommer och som upplevs som konfrontationer på liv eller död. När det är jobbigt att existera som människa i den här världen så beror det på, ja vadå?

Slutsatserna har varit flera, kanske är det brottningsmatchen med de inre motstridigheterna som gör livet som en Mortal Combat? Vill alla egentligen leva upp till helt orimliga förväntningar och är det därför det aldrig går att vara nöjd? Vilka egenskaper ser vi upp till hos andra? Vem sitter på makten?

Barnet, inuti, och barnet som inte längre finns upplevde makten i egen hög person i förklädnad. Kanske därför har private space blivit viktigt, fördomarna om andligt flum fler och svårt blir det att bräcka de många slutsatser som alla talar för att förebilder finns på film, i ganska stereotypa upplagor.

I verkligheten är vi inte så förtjusta i att umgås med dem, de är ju lite bättre än oss alla andra, och man ska inte tro att man är något, sa Jante en gång och väldigt många gånger till efter det. Ett sätt att utmana hierarkier och makten är att förlöjliga eller med humor beskriva vad makt är och blir när det går en åt huvudet.

Som här när citatet ”Makten, den absoluta makten…Universum är mitt och det är jag som är härskare” får gestalta i sin övertydlighet när Jafar, anden i Alladin blivit en maktgalen tokstolle, det finns många sådana som människan erfarit genom historien fram till nu, med eller utan mustasch.

Fantastiskt bra förebilder, tycks vara dem som inte själva tillskriver sig titeln som sådan, eller är det Jante som är framme igen? Vi ser upp till mod, uthållighet, idrottsliga framgångar, tålamod och mellan raderna bland det som inte sägs, i varje fall inte rakt ut, där…

Där finns delar av receptet på vad som utgör Fantastiska förebilder.

Publicerad av Cizzi Grönkvist

Normkritik, retro, vintage, teater, design, politik och skrivande. Feminist med anlag för sarkastisk humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: