Fantastiska förebilder

Makten, den absoluta makten, universum är mitt och det är jag som är härskare! Vem var det som sade det?

Humorföreställning om identitet, sexualitet & makt. En vetenskaplig undersökning som blev som ett lekfullt samtal om de föreställningar som finns om samhällsideal, könsroller och egenskaper. I föreställningsform har jag samlat godbitarna och vad undersökningen kom fram till.

Det går såklart att beskriva förebilder både som fantastiskt bra, och fantastiskt dåliga. Det är bland annat just idealen och förebilderna som ställer till det för oss i jakten på oss själva, det är åtminstone bland annat det som Jeanie Battle Bitch Black i träningsoverall försöker påpeka medens hon själv praktiserar självhjälpsböcker och testar olika teorier i verkligheten.

Vad är det för demoner eller svårigheter som återkommer och som upplevs som konfrontationer på liv eller död. När det är jobbigt att existera som människa i den här världen så beror det på, ja vadå?

Slutsatserna har varit flera, kanske är det brottningsmatchen med de inre motstridigheterna som gör livet som en Mortal Combat? Vill alla egentligen leva upp till helt orimliga förväntningar och är det därför det aldrig går att vara nöjd? Vilka egenskaper ser vi upp till hos andra? Vem sitter på makten?

Barnet, inuti, och barnet som inte längre finns upplevde makten i egen hög person i förklädnad. Kanske därför har private space blivit viktigt, fördomarna om andligt flum fler och svårt blir det att bräcka de många slutsatser som alla talar för att förebilder finns på film, i ganska stereotypa upplagor.

I verkligheten är vi inte så förtjusta i att umgås med dem, de är ju lite bättre än oss alla andra, och man ska inte tro att man är något, sa Jante en gång och väldigt många gånger till efter det. Ett sätt att utmana hierarkier och makten är att förlöjliga eller med humor beskriva vad makt är och blir när det går en åt huvudet.

Som här när citatet ”Makten, den absoluta makten…Universum är mitt och det är jag som är härskare” får gestalta i sin övertydlighet när Jafar, anden i Alladin blivit en maktgalen tokstolle, det finns många sådana som människan erfarit genom historien fram till nu, med eller utan mustasch.

Fantastiskt bra förebilder, tycks vara dem som inte själva tillskriver sig titeln som sådan, eller är det Jante som är framme igen? Vi ser upp till mod, uthållighet, idrottsliga framgångar, tålamod och mellan raderna bland det som inte sägs, i varje fall inte rakt ut, där…

Där finns delar av receptet på vad som utgör Fantastiska förebilder.

Gubben och jag

Rödskägget, Sjörövarfabbe

I alla barnpjäsen var jag för lång för att spela katten Findus, för bredaxlad för att vara prinsessa och tyvärr
är det sällan stretch i dessa strass, broderi och siden kreationer.
Mitt hår är inte heller långt och normerna om prinsessor är just ganska svår att bräcka.
Som yin och yang har det fötts varianter och roller som på olika sätt bryter mot det förväntade. Inte bara Frank Fairman Thunder, mitt manliga alterego, eller Jeanie Battle Bitch Black, vidundret och feminitetens gudinna, på mitt sätt.
2009 föddes Frank Fairman Thunder.

2010 tolkades det Gustav Fröding som kom tillbaka i modern tid för ett författarbesök.

2011 var jag ett könlöst päron i ett påhittat barnprogram och gjorde sketcher ihop med en person på Westpride och låt oss inte glömma min parodi på Jesus. Skrev hiphop parodi på destruktiv manlighet.

2012 Spelade Fairman och Michael Körs en parodi på storstadsmanlighet

2013 Dragworkshops och norrman-sketcher.

2014 Frank på Värmland Pride, Fantatiska förebilder skrevs…

2015 Jeanie Battle Bitch Black på komvux normkritiska utbildningsdagar. Frank hade turnéstopp i Halmstad för kyrkans makthavare. Gestalta kön och utforska karaktärer på Vetenskapsfestivalen.

2016 Metodbok och teater utifrån normkritik och drag. Barnens lördag med Sjörövarfabbe. Metaforbrottning och andra lekfulla skriverier.

2017 Året då jag försökte vara en vanlig människa men misslyckades, sketcher.

2018 Vad du inte kan se – där i mörkret. Retorik och försvarstal, praktiska övningar i verkligheten.

2019-Processledare och turnéledare Barnteater i Karlstad utifrån Barnkonventionen, fantasi, lek. Sketcher på egna fördomar i ”så naket som det går”.

2020- Processledare och turnéledare Barnteater i Karlstad utifrån Barnkonventionen, fantasi, lek. Skriva dramatik.

2021-Processledare, metod och turnéledare Barnteater i Karlstad utifrån Barnkonventionen, fantasi, lek. Dramatik och födelsen av Gunnar, göbben som sitter på månen, i himlen och vakar ner på sina gamla vänner och kollegor på K.A.TT (Karlstad armering tegel och timmer)
Workshops m.m i gestaltning & barnteater/lov och kurser.
2022 – året då Sjörövarfabbe återuppstod och är nu här för att stanna!

Han kom, såg och segrade i ett interaktivt spel och teater där alla fick prova på att vara skeppsbruten på en öde ö. Riktiga sjörövare har ett namn som är lite läskigt. Som Markus Rivjärn Barbacke eller Lovisa Lejontämjare Svärd. Sjörövarfabbe har läst och berättat historier och det behövs dragkonstnärer som gör det nu, mer än någonsin. Jag blir inte lika provokativ som en man i kvinnoklädsel, mannen är norm i ett patriarkat, däremot kan jag visa min karaktär och vara en del av det scenprogram som behöver spridas nationellt såväl som lokalt. Med skägg och realism och använda de där breda axlarna till min fördel.

Jag vill gärna provocera det parti i Sverige som är det enda som lägger sig i konst och kulturens innehåll. Allra mest för att jag inte tror på censur, även när det gäller de med åsikter på den motsatta sidan av min egen.

Ett litet utdrag av allt jag gjort inom genus och en röd tråd är inte enbart normkritik, det är kritik, en kritik av det samhället vi har omkring oss, fast med humor.

Sjörövarfabbe i Bältesspännarparken 2022

I alla barnpjäser har jag varit gubben i lådan, den där med något oväntat att leverera. Som en misstänkt koffert med chockladpengar i… Då är det framför allt en berättelse i form av teater men också med inslag av drag. Men då är ingen arg, då är det ju en kvinna som leker man och spelar för barn.

Vad blir skillnaden när män gör samma sak? Det går stick i stäv men en förlegad mansroll men vad det handlar om är … (trumvirvel)

Rädsla. Rädslan att bli mindre än det kön man är, för kvinna är sämre än man. Fortfarande är det en segt bihang till den förväntade könsrollen om att vara störst, bäst och sitta på makten. Socialt, ekonomiskt, politiskt och allt där emellan. Tronen behöver inte ens framträda den finns där, i ursäkterna och åskådarna. Attityden som med en högfärdiges ord framträder kroppsligt i ”Jag gör mig inte mindre än jag är.”

Det kan nämligen drabba mig. Någon kan tro att jag är, är… homo.

Ja, minsann. Och med ett försvar som att det vore det värsta i världen att bli stämplad som? Vad vore egentligen värre? Kan komma att tänka på några så där på rak arm: Rasist, Självdestruktiv, Narcissist, Knarkare.

Gubben återkommer när jag behöver göra just parodi eller sarkasm på densamma rädsla som föder en destruktiv och förlegad mansroll. Varför? Den drabbar alla andra!


Det är väl inte bara jag som gestaltar gubben, snubben eller figuren. Jag tror gubben framträder när jag behöver vara någon annan för en stund.

Syntolka konst eller tillgängliggöra med hjälp av beskrivningar.

Jag har alltid velat att konst och kultur ska vara tillgängligt för alla, ju äldre jag blivit ju mer har jag förstått att det är mer än ett uppdrag, ett kall låter så pretentiöst men så kanske det är så det behöver vara ibland, att något känns tillräckligt viktigt, ända in i benmärgen. Mycket i mitt liv har varit som ett slumpmässigt ihopsatt pussel av bitar som bara tycks logiskt för en enda person, jag själv. Tillgänglighet en av de röda trådarna jag återkommer till.

Utrymme för tolkning, fler perspektiv och att lämna utrymme för andra att ta plats är alla normkreativa och kritiska verktyg, men hur är det då med betraktarens öga?

Jag gick helt vilse i skogen en sen kväll på kyrkogården, morbid och på dåligt humör kom jag fram till att jag gick vilse för det var becksvart och att mycket i livet inte blir bättre om man inte är tillräckligt många, varje individ kan givetvis enskilt i sin vrå av verkligheten värna om inkludering, varje gång. Då blir det bäst.

Snubblade in på manus igen efter ett intensivt år av dramatiskt skrivande, min raslösa själ behövde omväxling i annat än vädret. Ett, tu, tre så stod jag där i en lokal i Örebro, magkänslan sade att detta är nytt sätt att använda och leka med bokstäver både i manusform och live. Kan det bli bättre? Syntolkning betyder att måla och översätta med ord för den som betraktar eller orienterar sig men som inte kan se. Syntolka blir att översätta bilder, film, konst, objekt eller miljöer med ett språk som gör det som beskrivs blir begripligt. Här kommer ett exempel:

Höstdag av konstnär och kalligraf Julia Beck, år 1883.

Verket Höstdag är en oljemålning på duk från 1883 målad av Julia Beck, svensk landskapsmålare och kalligraf. Född 1853 i Stockholm, yrkesverksam i större delen av sitt liv i Paris, Frankrike fram tills sin död 1935. En sparsam färgpalett i sina porträtt samt ett experimenterande av perspektiv och komposition i verken är tidstypiskt den 1880 tals stil som hon experimenterade med, den stilen hade inflytande från japansk bildkonst. 

En tills nyligen bortglömd konstnär och pusselbit av den skandinaviska konsthistoriens har nu fått betydligt mer uppmärksamhet genom sin framställning som har starkare förankring i den tidens verklighet. Enligt Bukowskis auktionslista såldes verket och är värt en bit över 160 000 kr. Målningen är lite över 1 meter i bredd och lite under en meter i höjd. Verket tillhör Nationalmuseet i Stockholm. 

Höstlandskapet porträtterar en för tiden modernt klädd kvinna i svart ankellång kappa där sista kjolstycket på klänningen sticker fram där kappans muddade kant slutar. Hon står vänd med ansiktet bort, en helfigur med kroppskonturen gestaltad från sidan, med tidstypisk Viktoriansk flosshatt på huvudet. Hon står med armarna i kors, iförd gröna handskar och scarf bland växter, tovor, ogräs och lerig mark i förgrunden till en vaniljgul tegelfasad som löper som en gärdsgård tvärs över målningen. 

På tegelbyggets rygg växer dinglande gräs och strån som färgats av vädret till naturens mörkbruna nyanser. Nästan längst till höger i målningen bryts gärdsgården av med en rundad förhöjning som ramas in av en dörr med rangligt tegelpannetak ovanför. 

Den bruna dörren är kluven upptill, nött i kanterna och saknar handtag. 

Ytterligare till höger mot målningens ytterkant står ett äppelträd ännu i sommarprakt med aningen ljusare nyanser, i höjd med trädet syns ett stort ovalt hål i muren som leder ut till ett skogsparti. Längre bort i horisonten, bakom den ringlande tegelfasaden sticker det upp husfasader, ett fåtal nakna trädgrenar och ett kyrktorn. 

Allra längst till höger i horisonten ett skogsparti i senapsgult, svart och brunt som reser sig i majestätisk höstprakt mot den blådisiga himlen. Färgerna ger landskapet en naturalistisk och krispigt kylig stämning. 

Skulle du hellre vilja lyssna på en syntolkning så kan du göra det här:

Syntolkning av verket Höstdag, Julia Beck

Nyårskrönikan 2022

Svart hatt med krås.

Förra året stod jag i Molkom vid en brasa på en utomhuskonsert och längtade ihjäl mig. Jag ville hem, jag trivdes jättebra men jag fick på något sätt syn på att hem, det är ingen plats. Snarare ett sammanhang, oftast en person.

”Jag ska älska dig, så som du är, för du betyder allting för mig” Kärleksvisan spelades…

Tänkt på alla resor med tåget, med bilen, tystnaden. När alla vännerna gått hem, när dörren har stängts igen. Vill dessutom tro att den gamla dängan med Gyllene Tider spelade på radion någon kväll, då kändes livet rätt så deppigt. Då snurrade det i skallen. Så mycket innehåll, positiva kollegor, ändå något som fattas.

Jag och Mellerud, så ofta genomblöt och frusen. Hallsberg, alltid försenat, folktomt och skulle du mot förmodan stöta på en person så är det en Sverigedemokrat på väg till medlemslokalen. Passade på att peka finger som den rebel jag är, alldeles för tidigt på morgonen en kylig höstdag, då hänger inte humöret eller vettet med. Den trotsiga barnungen inuti uttrycker sitt fullkomliga missnöje.

”Fuck you, dude!” Jag har inget annat för mig, du borde inte få ha dina åsikter, dina ruttna åsikter. Som en antites på det Jöback sjöng en gång, i Kristina från Duvemåla. ”Du måste finnas, du måste, hur kan du då överge mig? Fast tvärtom.

När jag inte pendlat och jobbat på tåg så har jag åkt till Örebro, för att skriva dramatik och sedan för att fortsätta i samma spår, kring manus och syntolkning. Och vips, så har redan halva utbildningen genomförts. Jag har lärt mig så mycket om att måla bilder och göra konst och kultur tillgängligt. Att syntolka är på många sätt som ett eget språk och att med lite snitsande få in beskrivningar i film som ger det visuella bildlandskapet, utan att begå våld på det konstnärliga verket.

Min pjäs kom att handla om arga män, svek och att allt sällan är som det verkar där kulturkrockar möter ideal, ja det bäddar för konflikter. Den dramatiska kurvan, den är bara en fantasi och jag vill absolut inte ha något av det i verkligheten.

Förutsägbart, tydliga förutsättningar, inga överraskningar. Jag är ganska tråkig, men jag behöver den här pendeltåg-tiden, förberedelsen. ”Åååka pendeltåg, jag är en loser, baby.” … Men jag har körkort! Jag behöver den mellantiden, körtiden för reflektion, kaos utan den. För att orka med. Flyttade ut och hem till en fuktskadad lägenhet för att aldrig flytta in, jag flyttade ut istället, omgående.

Jag tappade fullständigt tålamodet, att behöva vara en kommunikatör mellan byggarbetare och inkvarterad hyresgäst, igen. ( min lägenhet fuktskadades 2020) Där ingen kunde konsten att skapa förutsättningar för återkoppling. Jag provade som alltid, att be snällt, resultatet var ju bra om det var stiltje jag var ute efter. Den inre vidundret vaknade! Barnet, och fuck you, dude attityden. När den framträder, när jag är skoningslös, ja då går allt i lås. Och slutsatsen skulle kunna bli. ” Var otrevlig och få hjälp, på momangen.”

Jag gick på tre lägenhetsvisningar innan jag, ett- tu- tre på det fjärde ska det ske, skrev på kontrakt. På en lägenhet i hamnen, vid havet. Där har jag sedan skrivit och knåpat med mina projekt och jag trivs mer än jag trivts med något på mycket länge. För som skapande människa är fördomen sann för mig, jag är sällan nöjd.

Mina större mål om att skapa mer för världen, humoristiska pjäser, där har jag haft ett starkt stöd i mina kurrande katter. Enda gången jag var glad att inte ha dem hos mig var när jag till slut fick pandemisjukan. Det gick knappast att ligga still, 4 veckor av rastlöshet och klåfingrighet, nytt hem och nytt jobb. Japp, här sker allt samtidigt, tjolahopp tjolahej.

Blåsa glas, en resa till fredsmonument i Morokulien, strax efter att kriget brutit ut i Ukraina. Det blev det sista jobbet för kommunen, teatern i förorten till Karlstad har däremot fortsatt, det är riktigt kul att skapa med barn, deras sinnen är öppna och nyfikna redan från början. I mitten på året spelades vår föreställning om Doris, en berättelse hämtad i en pixibok och omarbetad för en grupp på 6 stycken.

Teater och workshops med normkritik och drag har varit ett av årets absoluta höjdpunkter och något jag vill kunna erbjuda ännu fler som är nyfikna på det under nästa år.

Fantastiska förebilder hade nypremiär 2021 på Westpride och spelades sedan ett par gånger innan jag fick ta paus för att jobba med den ateljé som erbjuder konst och kultur för barn och unga i Bergsjön. Det har varit givande. Däremot kom livets nyck ikapp mig och jag fick gråa hår lagom till sommarsemestern. Jag är inte 25 år längre, fast det känns som jag varit 25 i 10 år så det kanske är bra med förändring.

Men visst ska vi bland alla måsten också hinna självförverkliga oss, kompetensutveckla och stöpas eller döpas i självhjälpsböcker och teorier? Så även jag, en kurs för högkänsliga i arbetslivet. Det hann jag med.

Efter en ljuvlig sommar och mer skrivande, kom valet allt närmare. Så även den existensiella rädslan för att brutalt drabbas av arga vita CIS-män och deras rasistiska förslag. Vad som helst med aldrig SD T-shirten blev en politisk handling, varför inte ha den på gymmet? Alltid retar det någon.

Besökt mina favorithörn i världen, Glommen Falkenberg, Hälleforsnäs och Karlstad. Och så personerna som fyller dem med innehåll. Mormor, mina (s)katter, familjen.

Det gick att sitta ute och sola redan i april och fram tills oktober. Det minns jag för att jag känner vädret, jag blir inte bara blöt och kall när det är kallt. Jag blir hård och stel.

Där i solen skrevs några av de bästa sketcherna som blev material till uppföljaren av Maraton, Musik, Mänskligt, 3MMM. Min kortare humorföreställning med det kvinnliga alteregot Jeanie Battle Bitch Black. Den är tänkt att spela under senare delen av 2023. Arbetstiteln är just nu. Konsulten. Farligt sarkastisk, hoppas ni kommer gilla den!

Kånkar så mycket grejer detta år, flytt till ny lägenhet, flytt dit, flytt av lokal med jobbets verksamhet, flytt av förråd, flytt från sambons lägenhet. Hämta och lämna. Festival och event. Min ryggsäck väger 13 kg, det måste liksom bli ändring på det. (Jag har ont i ryggen)

En annan höjdpunkt. Utklädd till Sjörövare, på valupptakten för att jag är mer av ett rödskägg än en hal sjöjungfru (läs Ulf Christersson) och då simmar jag ändå en gång i veckan i saltvattensbassäng. Bastu och massage tillhör livets godare inslag detta år samt att jag såg till att njuta av chockladmassage, glamping i egen bil i ett försök att vara närmare naturen. Det var helt okej. ”Jag älskar att inte tälta”gäller dock fortfarande.

Skrev en scen med inspiration utifrån en massagebehandling helt baserad på ljud och skuggor, det är i skuggorna som humor dyker upp. Sen vågade jag testa,… Auditions är alltid krävande men jag var på en, så nära-nära-nära att jag kom med. Men nära skjuter ingen hare, stannar upp och övar. Kvar där kring det målet om att spela och vara del av en grupp. Min 20 år gamla dröm om ett teater/comedy sällskap där man inte behöver göra precis allt, själv. Och dessutom kunna spela helt andra berättelser som inte innebor inre röster eller inslag av scitzofreni.

Slutversion av manus och att nå mållinjen var tufft, som mycket annat i livet detta år som inneburit förändring och snabba lösningar. Omtag och repetition är inte min grej, jag ogillar att behöva upprepa mig. Men vem fan gillar det? Klimax är väl det som kunde göras repetition på om det tvunget ska upprepas något överhuvudtaget.

Saknar alla de många givande sammanhang som finns längre bort än vad man kan hinna med på en dag. Utan att trolla bort sig. Eller förminska sig själv, tjillevippen. Och så blev världen med ens väldigt stor, bara under sängen. Nils Karlsson Pyssling mötte sin rädsla och slogs mot råttan. Råttorna kryllar det av i samhället nu, redan när jag bodde i Stockholm så kryllade det av dem i stan på natten. Jag är pacifist men några få undantag, vissa råttor skulle kanske ges en enkelbiljett till Tornedalen, det land som Bröderna Lejonhjärta strider mot för att befria Nangijala, dit man kommer när man dör, om man är en godhjärtad person. Dit kommer inte råttorna.

På något vis vill jag tro att det finns högre nivåer av spänning och frekvenser och därmed andra verkligheter och parallella universum. Ett guds mörkrum där karma soldater likt dementorerna i Harry Potter äter upp själarna och brännmärker råttorna. En gång en råtta, alltid en råtta. En lort.

”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa, bara en liten lort. ” – Astrid Lindgren

Och om du inte hajat det ännu, jag är en värderings och känslostyrd människa.

Asså, jag sticker till ett sådant universum när hjärnan skapar berättelser och kroppen bara hänger på. ”Mind” ful-ness. Det är sällan tråkigt i mitt huvud, ofta en karaktär som strider mot någon annan. Eller så spelar dem ett spratt och drar upp kalsongerna på någon högfärdig makttörstande skitstövel, för så går det till där jag får bestämma, det är mer rättvist helt enkelt. Och nej, jag har ingen lekplats jag går till, det är ingen fysisk plats. Det kan förvisso låta mer galet än jag tänkt om man läser denna text med fel perspektiv på glasögonen.

Det bästa har varit all god mat, filmkvällar i soffan under filten, i all enkelhet. Mina provokativa outfits och nyskrivna material som lever i sitt eget parallella universum. Min andra hälft, grunden, kärleken och passionen det där jag inte slutar att göra fast att de gått snart 20 år. Det blir mer av det nu. För i källaren, där står nu resväskan merparten av tiden. Jag är en mind-traveler, en sån nattvaken Uggla som kan bli övermänskligt produktiv för att sedan som en Fenix brinna upp och födas på nytt ur askan.

Kanske kan fenixfågeln utgöra en mall för den svenska politikens nedmontering och fall, där behöver nämligen en del bitar få självdö medens vi ger de mest utsatta konstgjord andning. Först efter det kan det gå att bygga något av det som jag tror på. Det är hemskt att inte höra hemma i ett land, en retorik och ett språk som skrämmer människor (inklusive mig själv) och där inget av det jag är får plats. (Bi, queer, Feminist, Normkritiker) om nu råttorna får bestämma.

Jag har längtat ofantligt mycket efter en nystart som ju ett nytt år innebär. Varje månad kommer ha ett tema och den som vill kan ta del av det framöver.

Det tog nästan 35 år att komma på det igen, det jag visste när jag var liten. Jag är som Alfred i Emil i Lönneberga och jag vill göra världen lite snällare, lite mer rättvist och lite roligare och det är helt enkelt därför jag är här. Klart som kristallglas. Och med det så avslutar jag 2022 och tackar för de lärdomar och utmaningar som tagit mig hit.