Starting out as a writer in four steps

The subject of writing can be understood as the composition or construction drawing, for a story.   

That means that you can map out the storyline before writing. Whether it is literary content or another text genre. Authors writing on a daily basis will have a system that helps them in the process of production.   

A common mistake is to create too much drama, writing freely, making it up as you go. As a result it can be difficult to keep track of the scope and order in the story.   

Beginners in writing have an idea of how to begin, another common mistake is that they have a portrait in their mind of an author waiting for inspiration, only to write in a state of flow when inspiration occur. This is a stereotype.   

The first step for any writer is to think through, what is it that I want to say? Who is the reader? What genre fit this story?   

A fable have a moral, news can be understood as important information updates e.tc.   

The second step is to go through the basic elements in the story; beginning, middle, end. One way to do that is called considering writing, a draft of content written from the mind, that will be processed into order.   

Beginners do more tellling than showing. Rather than creating a living enviroment, 3-dimensional charachters by focusing on details to portray feelings, the story instead come across as talky, or messy.    

Step three is therefor to do construction work of a place, person and peers. This should match alongside the storyline, a necessity to be able to create dimension. Ability to keep what is known as a the Red-thread, comes from that same construction work.  

  At the same time, helps the story build up to intrigues and unexpected turns.   

Answer the following questions: What, How, When, Why, Where?   

For every written text there is always 1-3 drafts before publishing. The better your construction drawing, the better content. Step four is to practise.   

Readers want to see the story come to life, as if they where there, on the spot. 

My heart

Come You, my heart want to feel like summer, come sun, come saltwater and seashells and beating hearts. You, with the gentle kindness, a slight breeze, energy and warm feeling like, home. You who would make me feel like summer, inside. —Where are you?

My heart lies there like a rock on the seabed waiting for someone to pick it up.

I like to find the gentle touch and smell of violets, at the same time a rocksolid gaze that could cut through my counsiouness like pieces of glass. Breathe. Under water.

Jag säger det nu, rakt ut.

Som utlovat tidigare kommer veckans höjdpunkter och avvikelser med inslag av humor.

Det krävs mod att våga gå till tandläkaren, inte enbart för att det är obehagligt, utan för att det kan bli hiskeligt dyrt, jag är en av dem med obehag och försäkring så när avtrycket i leran dragits ut ur munnen och playdough smaken från en svunnen tid, en gång, när du smakade på lera… Ja, när den försvunnit igen så var jag redo att planera och strukturera kommande verksamhet och roliga-utvecklande-sociala happenings.

Började med att testa tålamodet i telefonkö, ett tema som kommit att återkomma under veckan tills jag fram tills när jag igår bestämde mig för att nu ska här inte myglas! Eftersatt ha piskat upp farten och läxat upp både byggarbetare och försäkringsanställda så fortsatte jag att påpeka hur fruktansvärt dåligt de ansvariga för vårt bokningssystem skött sig som leverantör hittills, testade att göra det med en trevlig ton på rösten.

Det gick ju ganska bra om målet var, stiltje.

Jag säger inte nödvändigtvis att man behöver jobba snabbt, strukturerat och ha återkopplingsskills, fast när jag tänker efter så gör jag faktiskt det, det har varit skitjobbigt att ha och göra med dig, så sa jag det till slut, rakt ut.

Det fanns inget bra sätt kvar att säga det på, som alla gånger i tonåren när du skulle göra slut och desperat sökte efter passande ord, ibland finns det inga.

Valde att koppa ur och koppla bort på en mycket intressant föreläsning kring ledarskap och personlig utveckling, en vänlig påminnelse och repetition och variation, enkelt sammanfattat, – du kan inte bara säga det, du måste säga det, det måste vara tydligt och förutsättningarna är precis lika viktiga som målet i sig.

Så enkelt, på papper. Som att skriva den första och andra och tredje skissen på en ansökan om stöd för organisationer.

Det är att verkställa och färdigställa som jag hejhopp vill komma fram till, den punkten där det går att börja, nu med en gång, och helst med lite glid under skidorna.

Det finns ingen slutgiltighet på det sätt att vi om än väljer en, som du väljer vilken Gud du ska tillbedja, eller inte. Jag har valt att, inte.

Så svårt och jobbigt det har varit att fara och flänga runt bland krångliga processer denna vecka. Lärt mig mycket och tänkt mycket.

Valde att koppla av en hel dag, skriva ut mina tankar så som du skriver när du egentligen skulle behöva boxas och slå ut varje liten frustrations molekyl ur medvetandet. Träna har jag förvisso också fått klartecken att göra nu!

Till min hjälp att tackla och boxa och slappna av har jag min goda vän, kreativa coach och krigarinna, Petra. Tack för ett givande pass och rensning i själen, välbehövligt, viktigt och ventilerande.

Jag vågar vägra att vilseledas i vrede kan man nog säga sammanfattar det hela, det var någon känd manlig dramatiker som skrev det, någonstans…men jag minns inte från vilken pjäs den kommer.

Tänkt så mycket på sistone om det som blivit och är, mina närmsta i deras prövningar, mina egna utmaningar och mål och nu alldeles extra mycket på mina behov.

Tacksam för den fridfullhet jag känt inför att komma hem på kvällarna och om helgerna och varva ner.

Nu ska jag temporärt bo medens mitt nedrans föråldrade badrum och sovrum ska torkas och göras om. Sånadäringa byggmästare är mästare på att ta sin tid, i allt.

Jag skulle vilja ha lite mer av det, en slags Gudalik snickares och tungvrickares tålamod.

Det inser jag att jag faktiskt har, med andra till stor utsträckning och mindre till mig själv.

Jag behöver ännu mer, kanske mest för att orka vara i symbios med med livet utan lägenhet. Jag får nog ta med mig sängen så att sömnen är och alltid förblir, stenhård, själsligt djup och självreflekterande.

Gud har ett mörkerrum

(Gud) har i sin fotografiatelje ett mörkerrum som kallas Helvetet.

Dit har vissa människor tillträde. Där växer klara bilder fram och blir liv. Utan mörker inget ljus. Utan ögonblick inga drömmar.

De flesta vet inte hur den där magiska utvecklingen och lärandet sker.

I paradiset växer blommor och vackra ting som behöver vatten. Det klarar vem som helst. Att vattna lite eller kissa på buskarna i värsta fall.

Sittandes eller ståendes.

För de som kan behålla lugnet och känna sig trygga i sin existens så är just. Helvetet bara ett mörkerrum. En illusion bortom en barns mardröm där monster figurerar i alla färger och former.

Det finns ingen himmel eller helvete så som vi lärt oss förstå det. Det är rum som är skapade av människan för att skapa legitimitet för regler, normer och maktförhållanden.

Om (Gud) finns så är han inte särskilt mäktig. Han är som en dålig affärsman som ar massor av idioter som jobbar åt honom. Som dödar i hans namn, som smusslar undan sexuella övergrepp och åker till andra länder i Afrika och predikar om preventivmedel som en dödssynd. Nä, himmel och helvete finns här och beror på vilka rum vi får tillträde.

Om (gud) skapade mig så hade han en sju-jävla bra plan eftersom jag likt de rum jag har tillträde till skiftar paradoxalt nog precis över snittet lagom och precis under snittet för galenskap.

Det är ett härligt hopkok av häxkonst och magi den där skiten. Att vara queer. Att ständigt bryta ut. Skaka samhällsnormer och skapa tillåtande rum bortom fängelset i vår tid.

Den borgerliga nyliberala buren. En bur med rotation som tagit skruv och roterar i alla håll som en en av de värsta karuseller du någonsin skådat!

Ett hjul av påstådd lycka inuti, som gestaltas i familjen och äktenskapet så som vi lärt oss på film att det ska vara. Allt det där är den gyllene vägen mot den borttappade lyckan. Och jag vill inte ha något av det.

Ingen har någonsin gjort en film om lyckan över ett negativt graviditetstest där klippet sedan efterföljs av en sjuhelvetes fest och alla i den scenen är vuxna i 30 års åldern.

Det är helt enkelt inte svaret på lycka som så vi vill se den. På just film. Eller i så glöms de negativen ständigt i (Guds) mörkerrum, dit har bara vissa tillträde. Andra tänker inte på att det finns andra svar på lyckan.

I Vi finns ett dom.

De andra är vi som konsumerar konst och kultur som svaret på alla frågor. Där i snittet mellan vetenskap och tvärvetenskapligt och ännu inte testat eller certifierat.

Vem bestämmer det egentligen? Vad som blir godkänt.

Ja, det måste ju vara Gud.

Kreativa utmaningen LISTA

Välj en utmaning från listan att göra innan månaden är slut! Skulle du ha svårt att komma på ”var” du kan testa din ide så är det bara att höra av sig, jag har förslag. Det finns inte längre några ursäkter:-)

De utmaningar som genomförts är fetmarkerade 🙂


* Besöka en konstutställning eller historisk plats utomlands. (Dokumentera och leva sig in i stämningen)


* Prova på att blåsa glas. Göra ett unikt konstverk!Skapa en bokcirkel, boklista i appen på telefon eller delta i @bokutmaningen på instagram.


* Åka och se på norrskenet i Norrland, eller valfri ort i Norrland som erbjuder något äventyr, konst eller urfolkskultur.
* Bygga en koja, lekstuga eller sätta upp en gunga hemma i vardagsrummet. Att gunga är bevisat ska öka blodcirkulationen i kroppen och därmed kreativiteten.


* Delta i modefotografering eller som statist till någon film.
* Gå en kurs i improvisationsteater eller testa på att lära dig mer mer om ljud och ljus teknik för teater/musik-scenen.
*Skriv en krönika om ett ämne du brinner för, be någon korrekturläsa och skicka den sen till närmaste tidning.


* Har du en bokide, skriver dikter eller vill publicera serier? Sätt ihop ett axplock och maila till minst två förlag. Eller delta i @skrivutmaningen på instagram.


* Läs en bok om ett ämne du inte vet något om. Eller en bok som du köpt för flera år sedan. Skriv en recension eller tyck till om boken i valfri form.


* Om jag skulle forska så skulle jag vilja forska inom? …Gör en livevideo där du pitchar din idé och låtsas att du löser ett av världens många problem.


* Vilket är det vackraste språket? Vilket språk är skulle du vilja kunna bättre, är det sexigaste? Gå en grundkurs i språk.


* Gör en sån här bucketlist och skriv ner, när du ska göra varje idé. Minst 5 olika idéer.


* Vill du lära känna fler människor? Gå med i en gruppaktivitet på ex. Meetup eller testa på något (nytt) du är intresserad av på en ny plats. Delta på minst 4 träffar.


* Tycker du om att pyssla? Vill du ha inspiration? Välj ut 5 kreativa projekt från Pinterest och skriv ner när du tänker göra dem.
* Besök en utställning på någon av stadens museum. Eller besök valfritt galleri eller konsthall. Välj ut ett favoritobjekt och beskriv det med dina egna ord eller skissa av det från ditt minne.
* Testa på Rollerderby, cirkuskonster gå på stadsvandring där du samtidigt deltar i aktiviteter. Spela Pokemon Go med främlingar är ett annat alternativ.


* Läs valfri 5-15p kurs på universitetet i ett ämne du vill veta mer om. Retorik? Litteratur? Skrivande? Utställningsmediet?


* Lär dig spela in podd, bjud in dig själv som gäst till en pod som diskuterar något viktigt eller inspirerande. Våga vara expert, latjolajban-låda eller bara att prata och lyssna på avsnittet efteråt.
*Har du samlat på något? Kanske har du en samling porslinsfigurer som du kan ställa ut? Eller har du största musiksamlingen i stan? Då kan du skapa den häftigaste spellistan och dela den med alla som borde ha tillgång till den.

* Skriv ett kärleksbrev till någon som har gjort sig förtjänt av det. (Det går bra att skriva till mamma eller en vän)


* Baka en tårta och gör en egen design! Ge bort till någon som fyller år eller bjud in till tårt-bjudning som man gjorde förr i tiden.

* Starta en (feministisk, teknisk, filosofisk m.m.) bokcirkel. Med minst 5 träffar.


* Bjud in till filmkväll och diskussion kring ett tema som du gillar, bjud in åtminstone två personer som du inte känner.
* Simma med delfiner (är en barndomsdröm, jag vet att det inte är helt oproblematiskt hur djuren mår på zoo)

* Prova att rida (islands) häst och att vara cowboy för en dag.

* Skapa ett mönster, eller köp 4 valfria krukor och plantera blommor som du tycker är fina att se på. (om du har katt, kolla att katten tål dem)


* Leta upp en gammal tidningsartikel eller intervju som finns på radio där du själv deltagit eller där du skulle vilja säga något mer, vad hände efter intervjun? 10 år senare? Ego-boosting är viktigt för kreativiteten!


* Ta en dag ledigt och gå på spa, massage, bastu, relax eller salong och testa en behandling du aldrig testat innan. ex. lerbad, peeling, fotmassage m.m.
* Lär dig dansa salsa, tango, gammeldans eller valfri genré och visa sedan upp dina nya skills på en klubb, evenemang eller tillställning inför publik.
* Håll ett tal eller sjung på någons examen, bröllop, födelsedag eller begravning.
* Spela in en låt med tillhörande musikvideo i en studio. Om du vill och vågar, lägg upp videon och låten på youtube, instagram etc.
* Köp en LP-spelare och två skivor, klä upp dig i kläder från en annan era, bjud in till 20-tals jazz eller 50-tals fest.


* Köp en bulletjournal och skapa din egen design. Eller om du vill bli mer effektiv i din planering för en mer kreativ fritid, bygg om din kalender och ändra layout.

*Planera in dina kreativa aktiviteter och vila precis som dina jobbmöten och gör det i olika färger eller liknande.
* Lägg ett stort pussel, 1000 bitar och uppåt. Låt sedan pusslet bli en tavla och häng upp det på väggen eller ge bort till någon.


* Designa om ett gammalt klädesplagg till något nytt, limma dit ett tygmärke, klipp av ärmarna, färga eller gör batik. – Finns massor med inspirationsgrupper på facebook som träffas eller delta i någon kreativ grupp på ett studieförbund.
* Laga något som är trasigt, bygg om något eller måla om ett bord, stol eller byrå till en mer unik design!


* Gör ett eget spel, mosaik eller mönster som du sedan använder till textil, metall eller lek och bli riktigt bra i valfritt dataprogram.


* Lär dig läsa kartor.
* Gå en kurs i möbeldesign, formgivning eller fotografering.
* Klä ut dig till en av dina förebilder och skicka en hälsning till dem, varför är han/hon/hen så bra? Ego-boosta andra är också bra för kreativiteten! Du kan skicka en hälsning till en gammal lärare, till din mormor eller en kändis.


* Meditera, en eller flera gånger i veckan. Skriv ner observationer. (Det finns många kurser att delta i, om det är svårt att göra själv)
* Lek tillsammans med någon vuxen, med eller utan barn. Åk till ett äventyrsland, Disneyland, Airhop eller gör gigantiska såpbubblor och ha vattenkrig utomhus.
* Gör din egen t-shirt design


* Gå en kurs i (teater) smink och styling. Testa sedan dina skills på dig själv eller någon annan.
* Volontära eller hjälp till och jobba på ett arrangemang, festival, eller anordna ett eget där du tar hjälp av andra. (Alla kreativa ideer går inte att genomföra på egen hand)
*Spela in en kortfilm.
* Delta i pride, amesty eller annat demostrationståg där du agerar talkörsledare, tillverkar plakat eller organiserar ex. 1 maj event.


* Skriv en debattartikel eller debattera kring ett ämne åtminstone 10 gånger vid olika tillfällen på twitter.
* Lär dig djuphavsdyka och åk sedan och dyk på valfri ort.
* Gå på två valfri nätverks/speed-dating-mäss-event och knyt nya kontakter.


* Gå till tågstationen och boka biljett till närmsta avgående tåg. Boka hotell på tåget och spendera två dagar i en annan stadsmiljö. Skriv, filma, fotografera din upplevelse. Eller delta i #författartåget på instagram.


* Bada bubbelpool och skriv ner alla ideer och lösningar på det som gnager i huvudet. Flyt sedan och tänk på allt du är tacksam över. Hur lång tid du ligger och flyter är upp till dig.

* Köp/låna en gammal telefonkatalog och ring upp 3 okända personer. Försök inleda ett samtal med främlingar. Eller, börja prata med någon på bussen. Du kan också ringa upp någon vars visitkort du haft länge men som det aldrig blev att du hörde av dig till. Föreslå ett möte om något konkret.

* Gå eller spring en runda i skogen. Plocka upp 5 föremål och ta med dig dem hem. Väl hemma ska du komma på hur dessa kan ta plats eller göras om till något du kan behålla i ditt hem. Ex. En gren kan bli en smyckeshänge eller en krok. — 

Skydda din kreativitet och människovärdet på samma gång!

Blockera nazist-tidningen Fria tider.

De ringer runt idag, nazistiska och främlingsfientliga tidningen -Fria tider och påstår sig ha något slags avslöjande! Det berör invandringen och ekonomi.

Jag skrek precis för full hals att de aldrig någonsin ska ringa till mig igen! Och en hel del annat som är olämpligt att skriva. Om ni vill så lägg till detta nummer och blockera det direkt. 031-3192217
Jag fick en bok från Jehovas och min omplacerade katt har gått bort, vilken jävla dag! Är det någon raid på G?

Alltså jävligt knepiga organisationer? Ska jag förvänta mig ett prank från Frimurarordern, ska de plötsligt ta inkludera kvinnor i deras organisationer, kanske? Nej, nu fantiserar jag iväg….

English:

The nazi and immigrant hating magazine of Sweden -Fria Tider is calling people to reveal a so called, secret about how immigrantas get a lot of money from the state. Total Bogus!
I just started shouting like a crazy person, never call me back again. Ever! And then some, totally inappropriate things I wish not to write down. If you want, add this number and block it!
031-3192217 
I got a book from Jehovas as well, and my replaced cat died. Should i expect some raid today? Perhaps the Free- Masonic are going to include women in their organisation? Oh no, my mind is just fucking with me…

Creative challenge list

I will share a list with you, it is a bucketlist that started to vuild up on me, all of these creative ideas I like to share with you.

Do you have any ideas of your own that you have not gotten around to?

Wich one would you like to do first?

Choose at least one challenge of the list and complete before this month is over.

Should you have any difficulties about ”where” to try your idea. Just get in contact with me and I will give you suggestions. There are no more excuses 🙂

 • Visit an art exhibition or an historic place abroad (Document and live that vibe for the day)
 • Try to blow glass, make something unique!
 • Start a bookcircle, create a book list in one app on your phone or participate in @bokutmaningen (any bookreading challenge on social media)
 • Travel to watch the northern lights in the north of Sweden or any city in the north of Sweden that is offering an adventure, culture or local-culture. (A lot of Swedish people has never been to the north)
 • Build a tree-house, a playhouse or put up a swing at home, outside or in your living-room. A swing has proven to increase the blood circulation and therefor your creativity.
 • Participate in a fashion-shoot or a stand-in in a movie shoot.
 • Attend a theatre- improvisation course or take the opportunity to learn more about sound or light-technique for the theatre or music-stage.
 • Write a chronicle or article about something that is important to you, ask someone to correct the text, send it to a magazine.
 • Do you have an idea for a book? Do your write poems or would like to publish series or sketches? Put together a selection of your best material and send it to at least to publishing companies. Or attend @skrivutmaningen on instagram or any writing-challenge on socialmedia.
 • Read a book about something you know nothing about. Or read a book that you bought years ago, write a review or articulate your opinion in any other mediaform.
 • If you would do research or do scientific research, in what field would that be? Make a live video where you pitch your idea and pretend that you will be able to solve or improve one of the problems in this world. (Pretending is how to be creative)
 • What language is the most beautiful? What language would you like to be able to speak better? Or what language is the hottest? Take a course in the language of your choice.
 • Make a buckelist like this one and write down your ideas, write down ”when” you are going to do these ideas. At least 5 should have a time and date.
 • Would you like to get to know people better? Join a group activity from ex. Meetup app or try something (new) that you like to do at a new place. Attend at least 4 meetings.
 • Do you like to do crafts? Would you like some inspiration? Choose 5 creative projects (from Pinterest) and when you are going to do them.
 • Visit one of the citys museums, art exhibitions or any galleri. Choose your favourite exhibitions object and sketch it from memory.
 • Try Roller-derby, circus arts or go on a cityguide where you participate in activities. Or play Pokemon Go with strangers is another option.
 • Read a 5-15 point, course at the university of your selection. Perhaps Rhetrorics? Litterature? Exhibition media?
 • Learn how to make podcast, invite yourself to an already existing podcast where you talk about a subject you are comfortable with. Or just be brave and attend, then listen to the podcast afterwards. (The challenge is to hear yourself be creative)
 • Do you collect items? Perhaps you have a collection of china you could show off at a venue? or perhaps the largest music-collection in the city? Make a playlist and share it with everyone you think should have it!
 • Write a love-letter to someone who deserves to get one. It could be your partner or your mum, or someone else.
 • Bake and design a cake, give it to someone who has a birthday or just have a cake-party like they did in the old days.
 • Start a circle of debate and discussion, feminism, philiosphy or perhaps around a theme, at least 5 meetups!
 • Invite to a movie and discussion night. A movie of interest, of course! -Invite at least two people you dont know!
 • Swim with dolphins! ( I wanted to do this since I was a child, I know the problematic conditions of animals in zoo)
 • Try (icelandic) horseridning (or) be a cowboy for a day.
 • Create a pattern or buy potts and plant 4 different flowers that you like. (if you have cats, make sure the flowers are not poison to them)
 • Find an old article of yourself or a radio interview, make a short story about what happned after the interview, like a timecapsle, 10 years later… Ego-boosting is important for creativity!
 • Take a day off to go for a massage, or to a spa, salon etc. Try at least one treatment you have not tried before. Peeling, Foot-massage?
 • Learn how to dance! Salsa, Tango, Classic or a genre of your own choice. Show off your skills at a club, in a show or post a video on youtube.
 • Write and perform a speech. For an examination party, birthday, wedding or funeral or any event of your choice.
 • Record a song and musicvideo for fun! If you are brave you will post it on youtube or send it to your close friends for a good laugh.
 • Buy a LP-player and two records, dress up in clothes from another era. Invite people for a 20’s jazz night or a 50’s party in dotts!
 • Buy a bullet-journal and create your own calendar to maximize your planning. Be more effective or to plan your work and creative plans, and most important, your rest. Perhaps use different coulors for different plans?
 • Lay a puzzle, at least 1000 pieces. Make a picture of it, hang it on your wall. Or give it to someone as a gift.
 • Redesign an old item of clothing, glue patches on to it, cut off arms, coulor or do batik-design. There are lots of crafts-groups to get inspiration from on facebook! Or attend a creative group at ABF or Studiefrämjandet.
 • Fix something broken, build something or rebuild something, something new out of something old. Redesign or paint a chair or change handles in your kitchen?…
 • Make your own game, mosaik or pattern in a computer program or use a pattern on textile or metall to make your own design. Or play around and learn a designprogram on your computer.
 • Learn how to read maps.
 • Take a course in furniture-design, design or photography.
 • Dress upp as one of your role-models and send them a fan-boost where you tell them why you look up to them. (Ego-boosting others is important for growing creative power! ) It could be your father, a teacher or a celebrity.
 • Meditate once or more every week. Take a course if you want to meditate in groups.
 • Play together with another adult, with or without a child. Go to an amusement park, airhop or just have a waterfight in the backyard.
 • Make your own. T-shirt design.
 • Take a course in (theatre) makeup and styling and then show off your skills on yourself or somebody else!
 • Volounteer or work with a festival, event or make an event of your own where you make it together with a community. Not all creative ideas can not be made by yourself!
 • Write and record a short-movie.
 • Attend a cause or event like the pridefestival, amnesty or demonstration where you are an active member in the parade, do signs or take part in the planning.
 • Write a debating article or debate a subjcet your care for, at least 10 smaller debates on twitter.
 • Learn how to dive for deep ocean diving. Then go to a place and deepdive.
 • Attend a networking, speedating or exhibition event and make at least 5 new connections.
 • Go to the train station, book a ticket for the next departure, book a hotel on the train. Take the weekend off, just explore this new city enviroment and make video/photo/ notes. (To be creative is to be spontaneous!) Or you can attend #författartåget on instagram or any travel-meet up.
 • Take a bubblebath and write down all your ideas and solutions to problems you might have. Then float, and think about all the things you are grateful for. (Time depends on you)
 • Buy a old phonebook, try calling 3 random numbers and start up a conversation with the person in the other end of the phone. Or strike up a conversation with someone on the bus. Or make contact with someone who’s business-card your got but never got around calling. Make a meeting about something specific with them.
 • Have a walk or run in the forest. Pick up 5 things that you bring back with you home. At home you will decide how these 5 things can be intergrated to your homespace. Perhaps a branch could become a hanger for jewelery or clothing….

My idea with this list is to make it longer, with your help. Perhaps we could do all of these challenges together?  Send your suggestions to me or comment in the field.

PS! Even if you do nothing on he list. You can write what you would want to do in the future, and why. Creativity could mean different thing for different people.

Grannlandet blev en (språklig) kulturkrock

De flesta skulle inte invända mot påståendet att vårt språk och tal påverkas av vårt kön, vår etnicitet och klasstillhörighet. Om jag samtidigt hävdar att följande variabler varierar och är beroende av tid, kultur och situation. Då är det ganska få som är av den åsikten att jag påstår något nytt, djärvt eller provocerande.

Språket säger mycket mer om oss än just bara ord och bokstäver som knyts till varandra i betydelsekedjor, och dessutom varierar vi vårt språk beroende på vem vi tror oss prata med samt vår inställning till denna person. Framförallt har språket ett identitetsskapande funktion. Det vi pratar om säger mycket om oss, om hur vi vill uppfattas. Vi visar andra genom vårt språk hur vi vill vara. Eftersom jag växte upp i ett medelklassområde i Karlstad så saknade jag den där mest utpräglade bonde dialekten som vi alla känner igen från Robert Gustavssons parodi av Välkomna till Hajk.

Jag var nitton år när jag beslöt mig att flytta ifrån Värmland till ett av kulturens nav och centrum, Köpenhamn. Det jag inte hade räknat med var att det skulle krävas tid för anpassning.

Den kulturkrock jag upplevde genom att bosätta mig där skakade om hela min uppfattning om mig själv. Det är genom språket vi förstår och skapar vi den världsbild vi har, utan språket blir vi isolerade.

Jag hade lyckats träna bort dialekt som jag inte önskade förknippas med, däremot är andra sociala aspekter på språk mycket svårare att vidröra för att förändra.

Dialekter ger språket en stilmarkör, kanske i form av diftonger och uttal som i sig förknippas med en viss lokal ort eller område och med det en viss samhällsklass och social rang. (Eller inte.) Aspekter som kön, eller genus och hur det kopplas till språk och (Andra)språk eller tredje eller mitt fall fjärde språks -inlärning har en koppling till livsform, geografisk plats, nätverk och hur nätverket omkring människan är konstruerat.

Med nätverk avses det som kallas mobility, eller rörlighet i nätverket. Inte enbart geografisk rörelse utan den avser även personens sociala rörelse.

När jag besökte museum eller konstgallerier så gick det bra för där behövde jag inte tala med någon utan kunde läsa vad som stod på utställningspresentationerna för de olika objekten. Den sociala rörelsen mellan olika grupper och mellan samhällsklasser påverkar språket och den individuella språkliga utvecklingen, mer än något annat. Detta gav jag mig in på, alldeles ovetandes för snart 15 år sedan. Min upplevelse av otillräcklighet kom dessutom att förstärkas av könsroller som definierades av den danska överklassen i en ännu finare lokal ort strax utanför Köpenhamn.

Det jag inte visste om då är hur kön konstrueras och skapas på olika nivåer och hur språkliga och sociala faktorer samverkar med varandra. Där jag vann mark för min kreativitet, där fick ändå mina manliga och mer (Läs frispråkiga.) kollegor uppmuntran och inte sällan tog de på sig äran för mitt och andras arbete.

Vad som var fint och fult, vad som lämpade sig och inte var under förhandling. Det skiftade helt och hållet. Det var helt uteslutet att ensam åka tåg hem från Köpenhamn till orten efter klockan åtta på kvällen. Det ansågs farligt och ”okvinnligt”.

De er ikke egnet til en pige, sades det.

Och jag kände mig bedrövligt och ofrivilligt ska tilläggas, asocial. (Läs tråkig.) som på den tiden betydde, enligt mig själv. Du ska minsann döden dö, en konstnär, en drömmare och entertainer, som hade blivit, tråkig. Vad jag nu förstår nästan 15 år senare enligt den senaste språkforskningen är att det var lite mer än en vanlig kulturkrock. Jag behövde bygga ett nytt socialt och professionellt nätverk. Det var inte bara jobbigt, det var plågsamt. Dels för att det pågick inre konflikt med bilden av mig själv som blev till ett bekymmersamt arbete att anpassa sig och bli den bilden andra hade av mig. Eller den bild jag trodde andra hade av mig. Det var plågsamt för att de jag umgicks med var normbrytande queers och blotta tanken på att arbeta med dem skrämde mig från vettet. Jag var både otålig och kände mig i underläge.

Jag ville skapa konst med händerna och kunde jobba nätterna igenom och ändå vara aupair på dagarna. Mitt nätverk kom att bli en lång länk av uniplexa kontakter, de var kända antingen från jobbet, från biblioteket eller den lokala handeln, aldrig mer än så.

Jag hittade ingen person att knyta an till så som vi kan göra med en vän, samtidigt en syster och kollega. Inom dessa multi och -uniplexa nätverk skapas och upprätthålls normer, där formas ett talspråk som är kontextuellt men framförallt i ett multiplext nätverk sker mer regelbundet socialt umgänge. Jag plågades dessutom av min rädsla för att mina texter skulle förstöras eller att mitt kreativa skapande skulle påverkas negativt av min knaggliga danska.

Jag kunde inte forma de ljud som skulle komma ut ur munnen. Hur jag än försökte ljuda och repetera. Att det var en sådan skillnad mellan tal- och skriftspråk hade jag inte skänkt en tanke.

Det som kom ut liknade onomatopoetiska ord, som schvung, som ska beteckna en framåtrörelse av något som kastas, i tex. En serietidning. Och så var det tungan som inte ville stanna i munnen.

Jeg vill ha softkaerne rugbrød. (Läs som Eg viil hae softkaerne ruuuugbrooood.)

Det såg så enkelt ut på pappret. Det tysta skriftspråkets diskurs kontra det talade språket som jag nu inte behärskade och som till råga på allt, bland kollegor och i social interaktion frambringade en del skratt, oftast till min stora förtret så blev det mer skratt ju mer jag försökte.

Värre blev det av att inte höra skillnad på Rød, Rug, Rør som på svenska motsvarar färgen röd, råg dvs. sädesslaget och rör som ett rör det flyter vatten i eller motsvarande sockerrör fast att du då måste säga socker framför ordet rör. Sukkerrør. I min strävan att vinna inträde till den nya kulturen, genom språket behövde jag komma underfund med de nya spelreglerna. Jag kände mig trängd, missförstådd och deprimerad. En dag sa det bara stopp.

Jag gick i närkamp med min nya identitet och fick så småningom till en slags standardiserad (Läs opersonlig.) danska som var fylld av termer och slang ungdomsspråklighet och snabba direktöversättningar.

Jag förvirrade, bröt (Ibland helt ovetandes.) mot sociala regler och kände inte att den bild jag hade av mig själv stämde med den bild andra hade. Det gick inte att kommunicera eller förändra min samtalsteknik utan att göra mig själv missförstådd, i synnerhet av män. Män som med sin dialektala och sitt mer dialektala och lokala språkbruk lämnade mig blank.

Jag fick alltför ofta säga, jag förstår inte.

Jeg forstør ikke, kan du sige det igen? (Läs som Eg foerstooor ikke, kan du siee de igen.)

Det var som ett dåligt skämt på nivån av de gamla skämten om Bellman.

Det var en gang en Bellman, en norsk og en dansker. Nei, vet du hvad. Det var ikke sjovt.

Det sista betyder helt enkelt, det var inte kul. Och det var väl inte för någon av oss. Vi missförstod varandra om och om igen. Därför blev det svårare att knyta av till varandra på ett mer personligt plan.

Idag vill jag inte byta bort denna erfarenhet.