Gud har ett mörkerrum

(Gud) har i sin fotografiatelje ett mörkerrum som kallas Helvetet.

Dit har vissa människor tillträde. Där växer klara bilder fram och blir liv. Utan mörker inget ljus. Utan ögonblick inga drömmar.

De flesta vet inte hur den där magiska utvecklingen och lärandet sker.

I paradiset växer blommor och vackra ting som behöver vatten. Det klarar vem som helst. Att vattna lite eller kissa på buskarna i värsta fall.

Sittandes eller ståendes.

För de som kan behålla lugnet och känna sig trygga i sin existens så är just. Helvetet bara ett mörkerrum. En illusion bortom en barns mardröm där monster figurerar i alla färger och former.

Det finns ingen himmel eller helvete så som vi lärt oss förstå det. Det är rum som är skapade av människan för att skapa legitimitet för regler, normer och maktförhållanden.

Om (Gud) finns så är han inte särskilt mäktig. Han är som en dålig affärsman som ar massor av idioter som jobbar åt honom. Som dödar i hans namn, som smusslar undan sexuella övergrepp och åker till andra länder i Afrika och predikar om preventivmedel som en dödssynd. Nä, himmel och helvete finns här och beror på vilka rum vi får tillträde.

Om (gud) skapade mig så hade han en sju-jävla bra plan eftersom jag likt de rum jag har tillträde till skiftar paradoxalt nog precis över snittet lagom och precis under snittet för galenskap.

Det är ett härligt hopkok av häxkonst och magi den där skiten. Att vara queer. Att ständigt bryta ut. Skaka samhällsnormer och skapa tillåtande rum bortom fängelset i vår tid.

Den borgerliga nyliberala buren. En bur med rotation som tagit skruv och roterar i alla håll som en en av de värsta karuseller du någonsin skådat!

Ett hjul av påstådd lycka inuti, som gestaltas i familjen och äktenskapet så som vi lärt oss på film att det ska vara. Allt det där är den gyllene vägen mot den borttappade lyckan. Och jag vill inte ha något av det.

Ingen har någonsin gjort en film om lyckan över ett negativt graviditetstest där klippet sedan efterföljs av en sjuhelvetes fest och alla i den scenen är vuxna i 30 års åldern.

Det är helt enkelt inte svaret på lycka som så vi vill se den. På just film. Eller i så glöms de negativen ständigt i (Guds) mörkerrum, dit har bara vissa tillträde. Andra tänker inte på att det finns andra svar på lyckan.

I Vi finns ett dom.

De andra är vi som konsumerar konst och kultur som svaret på alla frågor. Där i snittet mellan vetenskap och tvärvetenskapligt och ännu inte testat eller certifierat.

Vem bestämmer det egentligen? Vad som blir godkänt.

Ja, det måste ju vara Gud.

Kreativa utmaningen LISTA

Välj en utmaning från listan att göra innan månaden är slut! Skulle du ha svårt att komma på ”var” du kan testa din ide så är det bara att höra av sig, jag har förslag. Det finns inte längre några ursäkter:-)

De utmaningar som genomförts är fetmarkerade 🙂


* Besöka en konstutställning eller historisk plats utomlands. (Dokumentera och leva sig in i stämningen)


* Prova på att blåsa glas. Göra ett unikt konstverk!Skapa en bokcirkel, boklista i appen på telefon eller delta i @bokutmaningen på instagram.


* Åka och se på norrskenet i Norrland, eller valfri ort i Norrland som erbjuder något äventyr, konst eller urfolkskultur.
* Bygga en koja, lekstuga eller sätta upp en gunga hemma i vardagsrummet. Att gunga är bevisat ska öka blodcirkulationen i kroppen och därmed kreativiteten.


* Delta i modefotografering eller som statist till någon film.
* Gå en kurs i improvisationsteater eller testa på att lära dig mer mer om ljud och ljus teknik för teater/musik-scenen.
*Skriv en krönika om ett ämne du brinner för, be någon korrekturläsa och skicka den sen till närmaste tidning.


* Har du en bokide, skriver dikter eller vill publicera serier? Sätt ihop ett axplock och maila till minst två förlag. Eller delta i @skrivutmaningen på instagram.


* Läs en bok om ett ämne du inte vet något om. Eller en bok som du köpt för flera år sedan. Skriv en recension eller tyck till om boken i valfri form.


* Om jag skulle forska så skulle jag vilja forska inom? …Gör en livevideo där du pitchar din idé och låtsas att du löser ett av världens många problem.


* Vilket är det vackraste språket? Vilket språk är skulle du vilja kunna bättre, är det sexigaste? Gå en grundkurs i språk.


* Gör en sån här bucketlist och skriv ner, när du ska göra varje idé. Minst 5 olika idéer.


* Vill du lära känna fler människor? Gå med i en gruppaktivitet på ex. Meetup eller testa på något (nytt) du är intresserad av på en ny plats. Delta på minst 4 träffar.


* Tycker du om att pyssla? Vill du ha inspiration? Välj ut 5 kreativa projekt från Pinterest och skriv ner när du tänker göra dem.
* Besök en utställning på någon av stadens museum. Eller besök valfritt galleri eller konsthall. Välj ut ett favoritobjekt och beskriv det med dina egna ord eller skissa av det från ditt minne.
* Testa på Rollerderby, cirkuskonster gå på stadsvandring där du samtidigt deltar i aktiviteter. Spela Pokemon Go med främlingar är ett annat alternativ.


* Läs valfri 5-15p kurs på universitetet i ett ämne du vill veta mer om. Retorik? Litteratur? Skrivande? Utställningsmediet?


* Lär dig spela in podd, bjud in dig själv som gäst till en pod som diskuterar något viktigt eller inspirerande. Våga vara expert, latjolajban-låda eller bara att prata och lyssna på avsnittet efteråt.
*Har du samlat på något? Kanske har du en samling porslinsfigurer som du kan ställa ut? Eller har du största musiksamlingen i stan? Då kan du skapa den häftigaste spellistan och dela den med alla som borde ha tillgång till den.

* Skriv ett kärleksbrev till någon som har gjort sig förtjänt av det. (Det går bra att skriva till mamma eller en vän)


* Baka en tårta och gör en egen design! Ge bort till någon som fyller år eller bjud in till tårt-bjudning som man gjorde förr i tiden.

* Starta en (feministisk, teknisk, filosofisk m.m.) bokcirkel. Med minst 5 träffar.


* Bjud in till filmkväll och diskussion kring ett tema som du gillar, bjud in åtminstone två personer som du inte känner.
* Simma med delfiner (är en barndomsdröm, jag vet att det inte är helt oproblematiskt hur djuren mår på zoo)

* Prova att rida (islands) häst och att vara cowboy för en dag.

* Skapa ett mönster, eller köp 4 valfria krukor och plantera blommor som du tycker är fina att se på. (om du har katt, kolla att katten tål dem)


* Leta upp en gammal tidningsartikel eller intervju som finns på radio där du själv deltagit eller där du skulle vilja säga något mer, vad hände efter intervjun? 10 år senare? Ego-boosting är viktigt för kreativiteten!


* Ta en dag ledigt och gå på spa, massage, bastu, relax eller salong och testa en behandling du aldrig testat innan. ex. lerbad, peeling, fotmassage m.m.
* Lär dig dansa salsa, tango, gammeldans eller valfri genré och visa sedan upp dina nya skills på en klubb, evenemang eller tillställning inför publik.
* Håll ett tal eller sjung på någons examen, bröllop, födelsedag eller begravning.
* Spela in en låt med tillhörande musikvideo i en studio. Om du vill och vågar, lägg upp videon och låten på youtube, instagram etc.
* Köp en LP-spelare och två skivor, klä upp dig i kläder från en annan era, bjud in till 20-tals jazz eller 50-tals fest.


* Köp en bulletjournal och skapa din egen design. Eller om du vill bli mer effektiv i din planering för en mer kreativ fritid, bygg om din kalender och ändra layout.

*Planera in dina kreativa aktiviteter och vila precis som dina jobbmöten och gör det i olika färger eller liknande.
* Lägg ett stort pussel, 1000 bitar och uppåt. Låt sedan pusslet bli en tavla och häng upp det på väggen eller ge bort till någon.


* Designa om ett gammalt klädesplagg till något nytt, limma dit ett tygmärke, klipp av ärmarna, färga eller gör batik. – Finns massor med inspirationsgrupper på facebook som träffas eller delta i någon kreativ grupp på ett studieförbund.
* Laga något som är trasigt, bygg om något eller måla om ett bord, stol eller byrå till en mer unik design!


* Gör ett eget spel, mosaik eller mönster som du sedan använder till textil, metall eller lek och bli riktigt bra i valfritt dataprogram.


* Lär dig läsa kartor.
* Gå en kurs i möbeldesign, formgivning eller fotografering.
* Klä ut dig till en av dina förebilder och skicka en hälsning till dem, varför är han/hon/hen så bra? Ego-boosta andra är också bra för kreativiteten! Du kan skicka en hälsning till en gammal lärare, till din mormor eller en kändis.


* Meditera, en eller flera gånger i veckan. Skriv ner observationer. (Det finns många kurser att delta i, om det är svårt att göra själv)
* Lek tillsammans med någon vuxen, med eller utan barn. Åk till ett äventyrsland, Disneyland, Airhop eller gör gigantiska såpbubblor och ha vattenkrig utomhus.
* Gör din egen t-shirt design


* Gå en kurs i (teater) smink och styling. Testa sedan dina skills på dig själv eller någon annan.
* Volontära eller hjälp till och jobba på ett arrangemang, festival, eller anordna ett eget där du tar hjälp av andra. (Alla kreativa ideer går inte att genomföra på egen hand)
*Spela in en kortfilm.
* Delta i pride, amesty eller annat demostrationståg där du agerar talkörsledare, tillverkar plakat eller organiserar ex. 1 maj event.


* Skriv en debattartikel eller debattera kring ett ämne åtminstone 10 gånger vid olika tillfällen på twitter.
* Lär dig djuphavsdyka och åk sedan och dyk på valfri ort.
* Gå på två valfri nätverks/speed-dating-mäss-event och knyt nya kontakter.


* Gå till tågstationen och boka biljett till närmsta avgående tåg. Boka hotell på tåget och spendera två dagar i en annan stadsmiljö. Skriv, filma, fotografera din upplevelse. Eller delta i #författartåget på instagram.


* Bada bubbelpool och skriv ner alla ideer och lösningar på det som gnager i huvudet. Flyt sedan och tänk på allt du är tacksam över. Hur lång tid du ligger och flyter är upp till dig.

* Köp/låna en gammal telefonkatalog och ring upp 3 okända personer. Försök inleda ett samtal med främlingar. Eller, börja prata med någon på bussen. Du kan också ringa upp någon vars visitkort du haft länge men som det aldrig blev att du hörde av dig till. Föreslå ett möte om något konkret.

* Gå eller spring en runda i skogen. Plocka upp 5 föremål och ta med dig dem hem. Väl hemma ska du komma på hur dessa kan ta plats eller göras om till något du kan behålla i ditt hem. Ex. En gren kan bli en smyckeshänge eller en krok. — 

Skydda din kreativitet och människovärdet på samma gång!

Blockera nazist-tidningen Fria tider.

De ringer runt idag, nazistiska och främlingsfientliga tidningen -Fria tider och påstår sig ha något slags avslöjande! Det berör invandringen och ekonomi.

Jag skrek precis för full hals att de aldrig någonsin ska ringa till mig igen! Och en hel del annat som är olämpligt att skriva. Om ni vill så lägg till detta nummer och blockera det direkt. 031-3192217
Jag fick en bok från Jehovas och min omplacerade katt har gått bort, vilken jävla dag! Är det någon raid på G?

Alltså jävligt knepiga organisationer? Ska jag förvänta mig ett prank från Frimurarordern, ska de plötsligt ta inkludera kvinnor i deras organisationer, kanske? Nej, nu fantiserar jag iväg….

English:

The nazi and immigrant hating magazine of Sweden -Fria Tider is calling people to reveal a so called, secret about how immigrantas get a lot of money from the state. Total Bogus!
I just started shouting like a crazy person, never call me back again. Ever! And then some, totally inappropriate things I wish not to write down. If you want, add this number and block it!
031-3192217 
I got a book from Jehovas as well, and my replaced cat died. Should i expect some raid today? Perhaps the Free- Masonic are going to include women in their organisation? Oh no, my mind is just fucking with me…

Creative challenge list

I will share a list with you, it is a bucketlist that started to vuild up on me, all of these creative ideas I like to share with you.

Do you have any ideas of your own that you have not gotten around to?

Wich one would you like to do first?

Choose at least one challenge of the list and complete before this month is over.

Should you have any difficulties about ”where” to try your idea. Just get in contact with me and I will give you suggestions. There are no more excuses 🙂

 • Visit an art exhibition or an historic place abroad (Document and live that vibe for the day)
 • Try to blow glass, make something unique!
 • Start a bookcircle, create a book list in one app on your phone or participate in @bokutmaningen (any bookreading challenge on social media)
 • Travel to watch the northern lights in the north of Sweden or any city in the north of Sweden that is offering an adventure, culture or local-culture. (A lot of Swedish people has never been to the north)
 • Build a tree-house, a playhouse or put up a swing at home, outside or in your living-room. A swing has proven to increase the blood circulation and therefor your creativity.
 • Participate in a fashion-shoot or a stand-in in a movie shoot.
 • Attend a theatre- improvisation course or take the opportunity to learn more about sound or light-technique for the theatre or music-stage.
 • Write a chronicle or article about something that is important to you, ask someone to correct the text, send it to a magazine.
 • Do you have an idea for a book? Do your write poems or would like to publish series or sketches? Put together a selection of your best material and send it to at least to publishing companies. Or attend @skrivutmaningen on instagram or any writing-challenge on socialmedia.
 • Read a book about something you know nothing about. Or read a book that you bought years ago, write a review or articulate your opinion in any other mediaform.
 • If you would do research or do scientific research, in what field would that be? Make a live video where you pitch your idea and pretend that you will be able to solve or improve one of the problems in this world. (Pretending is how to be creative)
 • What language is the most beautiful? What language would you like to be able to speak better? Or what language is the hottest? Take a course in the language of your choice.
 • Make a buckelist like this one and write down your ideas, write down ”when” you are going to do these ideas. At least 5 should have a time and date.
 • Would you like to get to know people better? Join a group activity from ex. Meetup app or try something (new) that you like to do at a new place. Attend at least 4 meetings.
 • Do you like to do crafts? Would you like some inspiration? Choose 5 creative projects (from Pinterest) and when you are going to do them.
 • Visit one of the citys museums, art exhibitions or any galleri. Choose your favourite exhibitions object and sketch it from memory.
 • Try Roller-derby, circus arts or go on a cityguide where you participate in activities. Or play Pokemon Go with strangers is another option.
 • Read a 5-15 point, course at the university of your selection. Perhaps Rhetrorics? Litterature? Exhibition media?
 • Learn how to make podcast, invite yourself to an already existing podcast where you talk about a subject you are comfortable with. Or just be brave and attend, then listen to the podcast afterwards. (The challenge is to hear yourself be creative)
 • Do you collect items? Perhaps you have a collection of china you could show off at a venue? or perhaps the largest music-collection in the city? Make a playlist and share it with everyone you think should have it!
 • Write a love-letter to someone who deserves to get one. It could be your partner or your mum, or someone else.
 • Bake and design a cake, give it to someone who has a birthday or just have a cake-party like they did in the old days.
 • Start a circle of debate and discussion, feminism, philiosphy or perhaps around a theme, at least 5 meetups!
 • Invite to a movie and discussion night. A movie of interest, of course! -Invite at least two people you dont know!
 • Swim with dolphins! ( I wanted to do this since I was a child, I know the problematic conditions of animals in zoo)
 • Try (icelandic) horseridning (or) be a cowboy for a day.
 • Create a pattern or buy potts and plant 4 different flowers that you like. (if you have cats, make sure the flowers are not poison to them)
 • Find an old article of yourself or a radio interview, make a short story about what happned after the interview, like a timecapsle, 10 years later… Ego-boosting is important for creativity!
 • Take a day off to go for a massage, or to a spa, salon etc. Try at least one treatment you have not tried before. Peeling, Foot-massage?
 • Learn how to dance! Salsa, Tango, Classic or a genre of your own choice. Show off your skills at a club, in a show or post a video on youtube.
 • Write and perform a speech. For an examination party, birthday, wedding or funeral or any event of your choice.
 • Record a song and musicvideo for fun! If you are brave you will post it on youtube or send it to your close friends for a good laugh.
 • Buy a LP-player and two records, dress up in clothes from another era. Invite people for a 20’s jazz night or a 50’s party in dotts!
 • Buy a bullet-journal and create your own calendar to maximize your planning. Be more effective or to plan your work and creative plans, and most important, your rest. Perhaps use different coulors for different plans?
 • Lay a puzzle, at least 1000 pieces. Make a picture of it, hang it on your wall. Or give it to someone as a gift.
 • Redesign an old item of clothing, glue patches on to it, cut off arms, coulor or do batik-design. There are lots of crafts-groups to get inspiration from on facebook! Or attend a creative group at ABF or Studiefrämjandet.
 • Fix something broken, build something or rebuild something, something new out of something old. Redesign or paint a chair or change handles in your kitchen?…
 • Make your own game, mosaik or pattern in a computer program or use a pattern on textile or metall to make your own design. Or play around and learn a designprogram on your computer.
 • Learn how to read maps.
 • Take a course in furniture-design, design or photography.
 • Dress upp as one of your role-models and send them a fan-boost where you tell them why you look up to them. (Ego-boosting others is important for growing creative power! ) It could be your father, a teacher or a celebrity.
 • Meditate once or more every week. Take a course if you want to meditate in groups.
 • Play together with another adult, with or without a child. Go to an amusement park, airhop or just have a waterfight in the backyard.
 • Make your own. T-shirt design.
 • Take a course in (theatre) makeup and styling and then show off your skills on yourself or somebody else!
 • Volounteer or work with a festival, event or make an event of your own where you make it together with a community. Not all creative ideas can not be made by yourself!
 • Write and record a short-movie.
 • Attend a cause or event like the pridefestival, amnesty or demonstration where you are an active member in the parade, do signs or take part in the planning.
 • Write a debating article or debate a subjcet your care for, at least 10 smaller debates on twitter.
 • Learn how to dive for deep ocean diving. Then go to a place and deepdive.
 • Attend a networking, speedating or exhibition event and make at least 5 new connections.
 • Go to the train station, book a ticket for the next departure, book a hotel on the train. Take the weekend off, just explore this new city enviroment and make video/photo/ notes. (To be creative is to be spontaneous!) Or you can attend #författartåget on instagram or any travel-meet up.
 • Take a bubblebath and write down all your ideas and solutions to problems you might have. Then float, and think about all the things you are grateful for. (Time depends on you)
 • Buy a old phonebook, try calling 3 random numbers and start up a conversation with the person in the other end of the phone. Or strike up a conversation with someone on the bus. Or make contact with someone who’s business-card your got but never got around calling. Make a meeting about something specific with them.
 • Have a walk or run in the forest. Pick up 5 things that you bring back with you home. At home you will decide how these 5 things can be intergrated to your homespace. Perhaps a branch could become a hanger for jewelery or clothing….

My idea with this list is to make it longer, with your help. Perhaps we could do all of these challenges together?  Send your suggestions to me or comment in the field.

PS! Even if you do nothing on he list. You can write what you would want to do in the future, and why. Creativity could mean different thing for different people.

Kreativa utmaningen 3

Idag kommer jag dela med mig av en lista, den är en gammal bucketlist och så alla kreativa idéer jag kunde komma på. Vilka har du? Vilken vill du göra först? Välj en utmaning från listan att göra innan månaden är slut! Skulle du ha svårt att komma på ”var” du kan testa din ide så är det bara att höra av sig, jag har förslag. Det finns inte längre några ursäkter:-)

 • Besöka en konstutställning eller historisk plats utomlands. (Dokumentera och leva sig in i stämningen)
 • Prova på att blåsa glas. Göra ett unikt konstverk!
 • Skapa en bokcirkel, boklista i appen på telefon eller delta i @bokutmaningen på instagram.
 • Åka och se på norrskenet i Norrland, eller valfri ort i Norrland som erbjuder något äventyr, konst eller urfolkskultur.
 • Bygga en koja, lekstuga eller sätta upp en gunga hemma i vardagsrummet. Att gunga är bevisat ska öka blodcirkulationen i kroppen och därmed kreativiteten.
 • Delta i modefotografering eller som statist till någon film.
 • Gå en kurs i improvisationsteater eller testa på att lära dig mer mer om ljud och ljus teknik för teater/musik-scenen.
 • Skriv en krönika om ett ämne du brinner för, be någon korrekturläsa och skicka den sen till närmaste tidning.
 • Har du en bokide, skriver dikter eller vill publicera serier? Sätt ihop ett axplock och maila till minst två förlag. Eller delta i @skrivutmaningen på instagram.
 • Läs en bok om ett ämne du inte vet något om. Eller en bok som du köpt för flera år sedan. Skriv en recension eller tyck till om boken i valfri form.
 • Om jag skulle forska så skulle jag vilja forska inom? …Gör en livevideo där du pitchar din idé och låtsas att du löser ett av världens många problem.
 • Vilket är det vackraste språket? Vilket språk är skulle du vilja kunna bättre, är det sexigaste? Gå en grundkurs i språk.
 • Gör en sån här bucketlist och skriv ner, när du ska göra varje idé. Minst 5 olika idéer.
 • Vill du lära känna fler människor? Gå med i en gruppaktivitet på ex. Meetup eller testa på något (nytt) du är intresserad av på en ny plats. Delta på minst 4 träffar.
 • Tycker du om att pyssla? Vill du ha inspiration? Välj ut 5 kreativa projekt från Pinterest och skriv ner när du tänker göra dem.
 • Besök en utställning på någon av stadens museum. Eller besök valfritt galleri eller konsthall. Välj ut ett favoritobjekt och beskriv det med dina egna ord eller skissa av det från ditt minne.
 • Testa på Rollerderby, cirkuskonster gå på stadsvandring där du samtidigt deltar i aktiviteter. Spela Pokemon Go med främlingar är ett annat alternativ.
 • Läs valfri 5-15p kurs på universitetet i ett ämne du vill veta mer om. Retorik? Litteratur? Skrivande? Utställningsmediet?
 • Lär dig spela in podd, bjud in dig själv som gäst till en pod som diskuterar något viktigt eller inspirerande. Våga vara expert, latjolajban-låda eller bara att prata och lyssna på avsnittet efteråt.
 • Har du samlat på något? Kanske har du en samling porslinsfigurer som du kan ställa ut? Eller har du största musiksamlingen i stan? Då kan du skapa den häftigaste spellistan och dela den med alla som borde ha tillgång till den.
 • Skriv ett kärleksbrev till någon som har gjort sig förtjänt av det. (Det går bra att skriva till mamma eller en vän)
 • Baka en tårta och gör en egen design! Ge bort till någon som fyller år eller bjud in till tårt-bjudning som man gjorde förr i tiden.
 • Starta en (feministisk, teknisk, filosofisk m.m.) bokcirkel. Med minst 5 träffar.
 • Bjud in till filmkväll och diskussion kring ett tema som du gillar, bjud in åtminstone två personer som du inte känner.
 • Simma med delfiner (är en barndomsdröm, jag vet att det inte är helt oproblematiskt hur djuren mår på zoo)
 • Prova att rida (islands) häst och att vara cowboy för en dag.
 • Skapa ett mönster, eller köp 4 valfria krukor och plantera blommor som du tycker är fina att se på. (om du har katt, kolla att katten tål dem)
 • Leta upp en gammal tidningsartikel eller intervju som finns på radio där du själv deltagit eller där du skulle vilja säga något mer, vad hände efter intervjun? 10 år senare? Ego-boosting är viktigt för kreativiteten!
 • Ta en dag ledigt och gå på spa, massage, bastu, relax eller salong och testa en behandling du aldrig testat innan. ex. lerbad, peeling, fotmassage m.m.
 • Lär dig dansa salsa, tango, gammeldans eller valfri genré och visa sedan upp dina nya skills på en klubb, evenemang eller tillställning inför publik.
 • Håll ett tal eller sjung på någons examen, bröllop, födelsedag eller begravning.
 • Spela in en låt med tillhörande musikvideo i en studio. Om du vill och vågar, lägg upp videon och låten på youtube, instagram etc.
 • Köp en LP-spelare och två skivor, klä upp dig i kläder från en annan era, bjud in till 20-tals jazz eller 50-tals fest.
 • Köp en bulletjournal och skapa din egen design. Eller om du vill bli mer effektiv i din planering för en mer kreativ fritid, bygg om din kalender och ändra layout. Planera in dina kreativa aktiviteter och vila precis som dina jobbmöten och gör det i olika färger eller liknande.
 • Lägg ett stort pussel, 1000 bitar och uppåt. Låt sedan pusslet bli en tavla och häng upp det på väggen eller ge bort till någon.
 • Designa om ett gammalt klädesplagg till något nytt, limma dit ett tygmärke, klipp av ärmarna, färga eller gör batik. – Finns massor med inspirationsgrupper på facebook som träffas eller delta i någon kreativ grupp på ett studieförbund.
 • Laga något som är trasigt, bygg om något eller måla om ett bord, stol eller byrå till en mer unik design!
 • Gör ett eget spel, mosaik eller mönster som du sedan använder till textil, metall eller lek och bli riktigt bra i valfritt dataprogram.
 • Lär dig läsa kartor.
 • Gå en kurs i möbeldesign, formgivning eller fotografering.
 • Klä ut dig till en av dina förebilder och skicka en hälsning till dem, varför är han/hon/hen så bra? Ego-boosta andra är också bra för kreativiteten! Du kan skicka en hälsning till en gammal lärare, till din mormor eller en kändis.
 • Meditera, en eller flera gånger i veckan. Skriv ner observationer. (Det finns många kurser att delta i, om det är svårt att göra själv)
 • Lek tillsammans med någon vuxen, med eller utan barn. Åk till ett äventyrsland, Disneyland, Airhop eller gör gigantiska såpbubblor och ha vattenkrig utomhus.
 • Gör din egen t-shirt design
 • Gå en kurs i (teater) smink och styling. Testa sedan dina skills på dig själv eller någon annan.
 • Volontära eller hjälp till och jobba på ett arrangemang, festival, eller anordna ett eget där du tar hjälp av andra. (Alla kreativa ideer går inte att genomföra på egen hand)
 • Spela in en kortfilm.
 • Delta i pride, amesty eller annat demostrationståg där du agerar talkörsledare, tillverkar plakat eller organiserar ex. 1 maj event.
 • Skriv en debattartikel eller debattera kring ett ämne åtminstone 10 gånger vid olika tillfällen på twitter.
 • Lär dig djuphavsdyka och åk sedan och dyk på valfri ort.
 • Gå på två valfri nätverks/speed-dating-mäss-event och knyt nya kontakter.
 • Gå till tågstationen och boka biljett till närmsta avgående tåg. Boka hotell på tåget och spendera två dagar i en annan stadsmiljö. Skriv, filma, fotografera din upplevelse. Eller delta i #författartåget på instagram.
 • Bada bubbelpool och skriv ner alla ideer och lösningar på det som gnager i huvudet. Flyt sedan och tänk på allt du är tacksam över.
 • Köp en gammal telefonkatalog och ring upp 3 okända personer. Försök inleda ett samtal med främlingar. Eller, börja prata med någon på bussen. Du kan också ringa upp någon vars visitkort du haft länge men som det aldrig blev att du hörde av dig till. Föreslå ett möte om något konkret.
 • Gå eller spring en runda i skogen. Plocka upp 5 föremål och ta med dig dem hem. Väl hemma ska du komma på hur dessa kan ta plats eller göras om till något du kan behålla i ditt hem. Ex. En gren kan bli en smyckeshänge eller en krok.

Min tanke med listan är att den ska utökas med din hjälp och kanske kan vi genomföra allt på den tillsammans? Skicka gärna dina förslag till @cizzigronkvist eller kommentera här i inlägget.

PS: Även om du inte gjort något på listan så kan du skriva vad du skulle vilja göra och varför den idén känns rolig, utmanande & kreativ. Som ni säkert förstått så är kreativitet olika för olika personer.

Utmaning i kreativitet dag2

Igår fick ni inleda utmaningen med att identifiera det som håller er vakna tills sent på kvällen, kanske är det också detsamma ämne som du staplat bokhyllan full av böcker med? Jag har ett särskilt passionerat intresse, humor. Att spela den, att skriva den. Därför startade jag denna utmaning. Jag tycker om det så mycket att jag inte är rädd för att misslyckas. Varför ligger din kreativa ide på väntelistan? Har du misslyckats någon gång? Vad hände då? – Jag kom , jag såg, jag trillade… ner med foten i en burk färg och sedan ut på scengolvet där alla sedan kunde beskåda mina fotavtryck i den roströda färgen som hade kunnat vara mensblod. Jag glömmer det, aldrig.

Formulera ett misslyckande, stort som litet. Skriv sedan ner vad det värsta tänkbara skulle kunna vara om du misslyckades med det som nu gör dig kreativ. Det handlar såklart om att upptäcka att rädslan är väldigt överdriven.

Min största rädsla är… Om jag misslyckades så skulle…

Glöm inte att kommentera och följ @cizzigronkvist

30 dagars utmaning i kreativitet

(Lokalisera) och var kreativ.

Hitta din passion eller avsätt en stund för kreativitet varje dag! Kanske har du någon ide som ligger och väntar? Har du svårt att börja? Vill du veta vad som gör dig kreativ eller bara komma igång? Då har du möjligheten att vara kreativ genom att delta i detta arrangemang!

Vad håller dig vaken om natten? ”What keeps you up at night”? Med andra ord handlar det om att identifiera vad det är som du tänker och gör och som du helt enkelt förlorar sömn över, för att du vill och kan och ”måste”. Det handlar inte om att identifiera en passion, en glädje och något som ger dig energi. 
Kommentera gärna i kommentarsfältet och följ @cizzigronkvist på instagram eller facebook.

Grannlandet blev en (språklig) kulturkrock

De flesta skulle inte invända mot påståendet att vårt språk och tal påverkas av vårt kön, vår etnicitet och klasstillhörighet. Om jag samtidigt hävdar att följande variabler varierar och är beroende av tid, kultur och situation. Då är det ganska få som är av den åsikten att jag påstår något nytt, djärvt eller provocerande.

Språket säger mycket mer om oss än just bara ord och bokstäver som knyts till varandra i betydelsekedjor, och dessutom varierar vi vårt språk beroende på vem vi tror oss prata med samt vår inställning till denna person. Framförallt har språket ett identitetsskapande funktion. Det vi pratar om säger mycket om oss, om hur vi vill uppfattas. Vi visar andra genom vårt språk hur vi vill vara. Eftersom jag växte upp i ett medelklassområde i Karlstad så saknade jag den där mest utpräglade bonde dialekten som vi alla känner igen från Robert Gustavssons parodi av Välkomna till Hajk.

Jag var nitton år när jag beslöt mig att flytta ifrån Värmland till ett av kulturens nav och centrum, Köpenhamn. Det jag inte hade räknat med var att det skulle krävas tid för anpassning.

Den kulturkrock jag upplevde genom att bosätta mig där skakade om hela min uppfattning om mig själv. Det är genom språket vi förstår och skapar vi den världsbild vi har, utan språket blir vi isolerade.

Jag hade lyckats träna bort dialekt som jag inte önskade förknippas med, däremot är andra sociala aspekter på språk mycket svårare att vidröra för att förändra.

Dialekter ger språket en stilmarkör, kanske i form av diftonger och uttal som i sig förknippas med en viss lokal ort eller område och med det en viss samhällsklass och social rang. (Eller inte.) Aspekter som kön, eller genus och hur det kopplas till språk och (Andra)språk eller tredje eller mitt fall fjärde språks -inlärning har en koppling till livsform, geografisk plats, nätverk och hur nätverket omkring människan är konstruerat.

Med nätverk avses det som kallas mobility, eller rörlighet i nätverket. Inte enbart geografisk rörelse utan den avser även personens sociala rörelse.

När jag besökte museum eller konstgallerier så gick det bra för där behövde jag inte tala med någon utan kunde läsa vad som stod på utställningspresentationerna för de olika objekten. Den sociala rörelsen mellan olika grupper och mellan samhällsklasser påverkar språket och den individuella språkliga utvecklingen, mer än något annat. Detta gav jag mig in på, alldeles ovetandes för snart 15 år sedan. Min upplevelse av otillräcklighet kom dessutom att förstärkas av könsroller som definierades av den danska överklassen i en ännu finare lokal ort strax utanför Köpenhamn.

Det jag inte visste om då är hur kön konstrueras och skapas på olika nivåer och hur språkliga och sociala faktorer samverkar med varandra. Där jag vann mark för min kreativitet, där fick ändå mina manliga och mer (Läs frispråkiga.) kollegor uppmuntran och inte sällan tog de på sig äran för mitt och andras arbete.

Vad som var fint och fult, vad som lämpade sig och inte var under förhandling. Det skiftade helt och hållet. Det var helt uteslutet att ensam åka tåg hem från Köpenhamn till orten efter klockan åtta på kvällen. Det ansågs farligt och ”okvinnligt”.

De er ikke egnet til en pige, sades det.

Och jag kände mig bedrövligt och ofrivilligt ska tilläggas, asocial. (Läs tråkig.) som på den tiden betydde, enligt mig själv. Du ska minsann döden dö, en konstnär, en drömmare och entertainer, som hade blivit, tråkig. Vad jag nu förstår nästan 15 år senare enligt den senaste språkforskningen är att det var lite mer än en vanlig kulturkrock. Jag behövde bygga ett nytt socialt och professionellt nätverk. Det var inte bara jobbigt, det var plågsamt. Dels för att det pågick inre konflikt med bilden av mig själv som blev till ett bekymmersamt arbete att anpassa sig och bli den bilden andra hade av mig. Eller den bild jag trodde andra hade av mig. Det var plågsamt för att de jag umgicks med var normbrytande queers och blotta tanken på att arbeta med dem skrämde mig från vettet. Jag var både otålig och kände mig i underläge.

Jag ville skapa konst med händerna och kunde jobba nätterna igenom och ändå vara aupair på dagarna. Mitt nätverk kom att bli en lång länk av uniplexa kontakter, de var kända antingen från jobbet, från biblioteket eller den lokala handeln, aldrig mer än så.

Jag hittade ingen person att knyta an till så som vi kan göra med en vän, samtidigt en syster och kollega. Inom dessa multi och -uniplexa nätverk skapas och upprätthålls normer, där formas ett talspråk som är kontextuellt men framförallt i ett multiplext nätverk sker mer regelbundet socialt umgänge. Jag plågades dessutom av min rädsla för att mina texter skulle förstöras eller att mitt kreativa skapande skulle påverkas negativt av min knaggliga danska.

Jag kunde inte forma de ljud som skulle komma ut ur munnen. Hur jag än försökte ljuda och repetera. Att det var en sådan skillnad mellan tal- och skriftspråk hade jag inte skänkt en tanke.

Det som kom ut liknade onomatopoetiska ord, som schvung, som ska beteckna en framåtrörelse av något som kastas, i tex. En serietidning. Och så var det tungan som inte ville stanna i munnen.

Jeg vill ha softkaerne rugbrød. (Läs som Eg viil hae softkaerne ruuuugbrooood.)

Det såg så enkelt ut på pappret. Det tysta skriftspråkets diskurs kontra det talade språket som jag nu inte behärskade och som till råga på allt, bland kollegor och i social interaktion frambringade en del skratt, oftast till min stora förtret så blev det mer skratt ju mer jag försökte.

Värre blev det av att inte höra skillnad på Rød, Rug, Rør som på svenska motsvarar färgen röd, råg dvs. sädesslaget och rör som ett rör det flyter vatten i eller motsvarande sockerrör fast att du då måste säga socker framför ordet rör. Sukkerrør. I min strävan att vinna inträde till den nya kulturen, genom språket behövde jag komma underfund med de nya spelreglerna. Jag kände mig trängd, missförstådd och deprimerad. En dag sa det bara stopp.

Jag gick i närkamp med min nya identitet och fick så småningom till en slags standardiserad (Läs opersonlig.) danska som var fylld av termer och slang ungdomsspråklighet och snabba direktöversättningar.

Jag förvirrade, bröt (Ibland helt ovetandes.) mot sociala regler och kände inte att den bild jag hade av mig själv stämde med den bild andra hade. Det gick inte att kommunicera eller förändra min samtalsteknik utan att göra mig själv missförstådd, i synnerhet av män. Män som med sin dialektala och sitt mer dialektala och lokala språkbruk lämnade mig blank.

Jag fick alltför ofta säga, jag förstår inte.

Jeg forstør ikke, kan du sige det igen? (Läs som Eg foerstooor ikke, kan du siee de igen.)

Det var som ett dåligt skämt på nivån av de gamla skämten om Bellman.

Det var en gang en Bellman, en norsk og en dansker. Nei, vet du hvad. Det var ikke sjovt.

Det sista betyder helt enkelt, det var inte kul. Och det var väl inte för någon av oss. Vi missförstod varandra om och om igen. Därför blev det svårare att knyta av till varandra på ett mer personligt plan.

Idag vill jag inte byta bort denna erfarenhet.

Alla har en ”Run-Forest-Run” Anekdot

Jag var aldrig särskilt bra på idrotten i skolan, oftast för att vi aldrig ägnade oss någon av de sporter som jag tyckte var kul. Jag höll mig vid sidan av, spökboll eller inte spökboll.

(läs valfri sport med boll)

Jag tänkte mer på hur snabbt jag kunde tänka. För det fanns så mycket att lära sig och upptäcka där ute i världen, jag ville iväg så snabbt som möjligt. Jag hade tillräckligt bråttom för att allt det där som fröken babblade om skulle fastna i huvudet, jag tänkte så snabbt att jag fick gå om en klass. (ibland inte alls med andra ord)

Jag hängde inte riktigt med, min hjärna kopplade annorlunda. Idag kallar vi det för koncentrationssvårigheter. När jag fick höra om sådant jag helst slapp höra, eller hamnade på fel plats, då gick jag därifrån, om det kändes för jobbigt, då sprang jag därifrån. Ibland så där trotsigt med händerna över öronen.

 

Jag var inte särskilt bra på att springa snabbt egentligen, jag ville bara komma undan. I mitt gäng på rasten trivdes jag, men de underskattade mig, kanske var det där i den ”känslan” av att behöva anpassa mig som jag tänkte att jag ska ge mitt allt och se hur långt jag kan nå.

Fantasin var lite dämpad på den tiden, det blev det som dök upp först.

I korridoren efter vaktmästeriet satt en lapp på en stor anslagstavla av kork med häftstift. Skolmästerskap med stora bokstäver. Mäster (paus) skap. Jag smakade på ordet.

 

-I friidrottsgrenarna, ja, det är ju åtminstone inga bollar som flyger omkring. En liten gul och sandfylld boll, på en del av banan, en viss tid av tävlingen (då håller jag mig undan) det tänker jag stå ut med, sa jag tyst för mig själv.

 

Det faktum att min bror spelar hockey har aldrig stört mig, han tycker det är kul, den sporten har heller ingen boll, det är en puck, en platt boll, och av princip vill jag gärna på peka det när jag menar på att bollsporter inte är min grej och att ingen i min familj ägnar sig åt en sådan aktivitet.

Jag började träna när de andra tjejerna skulle lära sig volter och redskapsgymnastik. Jag var med killarna och spelade spökboll och fotboll med en skumboll, på liten yta är det som att spela ”mjukis-fotboll” och veta på förhand att du inte kan få en hård smäll om någon mot förmodan skulle skjuta på dig. Det blev många snabba ruscher, jogging och löpning under lång tid i olika tempo. Framförallt försökte jag komma över min rädsla och känna mig mindre stelbent omkring bollar. Jag vek av från mitt kompisgäng och började springa utomhus nära en camping, det blev som en självterapi där jag samtidigt som jag sprang resonerade med alla de kommentarer jag fått om mitt ”nya” intresse. Om att jag aldrig var med på tjejernas aktiviteter, att jag nog var lite ”annorlunda”.

Äh, tänkte jag, vadå? ”Annorlunda”? Behöver det betyda som det lät på tonen, som något dåligt.

När vi hade orientering och jag upptäckte, ett halvt år senare att jag kunde hålla jämna steg med de bästa löparna, då benen gick av sig själv, då fick jag självförtroende.

Jag kunde fokusera på att läsa kartan och jag förvånade min då redan gråhåriga idrottslärare och tant, hon var väldigt fyrkantig när det kom till prestation, men tjejernas prestationer var lika viktiga. Så upplevde jag det, fyrkantigt, men rättvist.

 

-Är du redan i mål?

Varpå hon dubbelkollade alla orienteringsstämplar, mycket riktigt verkade det väl för bra för att vara sant.

-Du skulle kanske delta i skolmästerskapen? Sa hon till mig.

”Jag fick vatten på kvarnen” och sprang allt oftare ifrån det som förväntades och ibland sprang jag rentav på någon. Såklart inte med mening, men jag brukade ta tid, den sista backen, uppfarten, där jag brukade tappa kraft och som jag på något sätt förstod kunde bli avgörande senare. Ända fram till skolentrén.

Nästa gång på gymnastiken så tog hon mig åt sidan, jag fick springa 60, 100, 400 och 800 meter på tid. Jag slog nya personliga rekord och fick omvärdera den bilden jag hade av mig själv som en sån som är ”lagom”. Springer lagom fort, hoppar lagom högt och dessutom kunde jag stöta kula, och kula är ju inte heller detsamma som boll.

 

-Du springer bra på samtliga sträckor men jag tror din starkaste gren är 400 meter och möjligen 800 meter, sa hon till mig efteråt.

Kanske borde jag gjort det enkelt för mig, men jag har aldrig varit det heller, enkel.

-Jag vill springa 100m också, sa jag.

 

Några av kompisarna var imponerade och började ”heja på” det behövde jag, för jag kvalade precis in (med några hundradelars marginal) till kommunmästerskapet. Jag sprang trots att jag var både förkyld och illamående. På 80-talet, då kunde sådant hända, idag kallas det för ett bristande barnperspektiv, självplågeri skulle jag definitivt säga att det var.

Jag blev jättesjuk. Läste läxor hemma i sängen och under täcket på natten drömde jag om det där stora mästerskapet, som lilla jag skulle vara med på.

Dagen kom, den som jag hade väntat på.

Alla som skulle tävla fick åka med en stadsbuss ut till arenan och alla fick en designad overall och vattenflaska med ordet mästerskap på, med röda tryckbokstäver. När vi kom dit gjorde alla en och samma uppvärmning med stretching och tillhörande ”pep-talk”.

Mitt ”pep-talk” handlade om att jag skulle ge allt och inte vara för snabb i upploppet.

Jag såg andra vuxna idrottslärare i turkosa overaller med neongula revärer som stod neråtböjda och gormade på ungdomarna så spottet yrde, det gjorde åtminstone inte vår idrottslärar-tant. Och tur var nog det, jag hade prestationsångest så det räckte och blev över.

 

För även om jag sett den filmen hemma med mamma och pappa om Forest Gump, han som var underskattad och sedan sprang genom livet och ständigt överträffade sina egna och andras förväntningar, jag ville göra samma sak. Få alla att heja på mig som de gjorde på filmen.

– ”RUN-FOREST-RUN”!

Jag löste det så bra, mina nya kompisar skrev plakat med stora bokstäver och jag fick med dem på min idé. Jag skulle skänka vinstpengarna till att plantera skog i Afrika, om jag vann.

 

VI-skogen hade fått ett brev av mig, för på den tiden fanns inte e-mail och jag hoppades att de skulle kunna plantera många ”Forest-träd”. Forest betyder ju skog på engelska, så jag kände mig fyndig som lekt med orden.

 

Innan första loppet satt jag och dinglade med fötterna på en läktare, kollade på mina nya skor med lila Adidas-logga. Andades, drack vatten, sprang på toa och höll väl på sådär i vad som kändes som en evighet. Rätt som det var hördes en röst i högtalaren.

-Ni som ska springa 100 m, gå till arenans uppsamlingsplats!

 

Där skulle alla hämta en nummerlapp som fästes med säkerhetsnålar på bröstet, på ryggen och som klisterlapp på shortsen. När vi skulle ställa oss redo i startblocken skavde det inuti. Pipsignalen tjöt. Jag sprang, vattnet skumpade i magen, det var slut så snabbt, jag kom inte sist. Men inte först heller. Tiden var helt okej.

 

Någon timme senare var det dags för 400 m. Jag laddade och blev ”upp-taggad” så jag tjuvstartade, inte en utan två gånger. På tredje försöket sprang alla i jämnare takt. Jag sprang, och låg någonstans i mitten, försökte tänka på den sista backen och bryta mig ut och spurta. Jag kom upp en bit, sen ökade alla nästan samtidigt och vi gick i mål som en klunga. Jag låg och kippade efter luft. Det var inte slut än, men jag hade ingen energi kvar.

Idrottslärar-tanten gav mig en banan, sa att hon tyckte jag var bra.

Efter en stunds vila var det dags, nu gällde det. 800 meter, upp till bevis.

Pipsignalen gick och vi sprang, skönt att slippa startblock, tänkte jag,

Låg på sista plats hela första varvet, hela andra varvet. Sen var det som om mjölksyran försvann och en röst inuti talade till mig – Nu, Öka, Nu, Nu, Nu. Rösten lät bestämd och jag var plötsligt i en slags ”trans”.

En bra bit in på tredje varvet hade jag kommit ikapp, kompisarna hejade men ropen hade minskat i intensitet. När de såg mig komma ikapp, så hörde jag både dem och den inre rösten, högre och högre:

-Nu, Nu, Nu. ”RUN-FOREST-RUN”!

Jag hade bett dem heja genom att ropa Forest varannan gång och mitt namn varannan gång.

Jag sprang om hela ledet under sista varvet och blev alldeles ”hög” av arenans jubel och av stämningen som ökade genom att spänningen, jag. Lilla jag, överraskade alla.

Ökade ännu mer. Det gick snabbare, benen hade fått ett slags flyt och sedan såg jag mig nå målsnöret i huvudet.

Jag såg snöret, det långa röda sidenbandet som skar sig mot mina gris-rosa shorts.

Nu skulle jag visa dem, jag ökade och gav allt jag hade kvar. Tänkte på alla uppförsbackar mot skolans entré.

Det var flera sekunder efter mig bak till den som kom tvåa.

-JAG VANN!

Jag tog mig ända fram, jag fick stå längst upp på pallen. En tidning kom. Jag sa väl inte så mycket om mig och mina mål, det som de egentligen frågade efter. Istället om idén att springa i skogen och för skogen. Jag var inte van uppmärksamheten och inte heller all positiv respons som nu tycktes komma i en stor klump, alltihopa samtidigt.

 

Idag finns många lopp, som Blodomloppet. (det finns ett lopp som heter så)

Nattloppet, Stockholm Marathon och alla möjliga – ”Spring för att samla in till forskningen så vi kan bekämpa cancer-lopp”.

Jag hade gjort ett arbete mot ett mål, ett mentalt arbete som jag helst behöll för mig själv. Det var mitt eget.

Nu när jag ser tillbaka så sprang jag genom ungdomslivet, genom skolan och ut på universitetet. Jag lärde mig att jag kan, om jag jobbar hårt och tror på mig själv.

-Jag springer fortfarande, i skogen.

Livslust och kreativitet i beslutsamhet

Att skriva ger mig glädje även i motgång. Igår skrev jag på temat lättnad och glädjen av att kunna ta rätt beslut efter en lång överläggning.

Det ilar längs ryggraden.

Det fastnar en klump i strupen, den surrar runt där och skapar en spänning.

Min hjärna skjuter ut kortklippta video klipp av bästa tänkbara scenario, och motsatsen till det. Det som hänger sig kvar och tynger ner.

Det som fastnar där det inte ska vara är som ett dåligt släp bakpå bilen.

Jag jämrar mig aldrig utan anledning.

När håren reser sig på armen av välbehag, då stämmer det. Allt annat än ett direkt ja, betyder nej. Därför säger jag nej nu.

Det håller mig vaken.

Alla tårar och svett i försök att göra det bästa jag kan. Jag gjorde mycket mer än så. Därför har jag kommit ända hit!

Tyst och stilla känns det inuti efter att jag har bestämt mig. Då behöver jag inte ”titta” på det en gång till.

När kroppens muskler sjunger efter utmaning och hjärtat glöder av inspiration. Då är det svårt att sova. Känslan av att allt är möjligt, när huden veckar sig och det lyser inifrån.

Jag har letat efter den glädje som försvann, trodde någon stulit den ifrån mig. Den fanns undangömd och skyddad från mig själv, ett tag. Jag behövde komma hit först.

Jag trodde inte att monster fanns, jag tror inte på Gud men jag tror definitivt på karma-dharma. I min egen takt, snart kommer jag vara längre ifrån vad jag borde glömt. Och kastat bort.

Det blev inget du och jag. Det blir bara jag, och mig.

Jag har inga obetydliga ideer, därför måste de få växa i ett kreativt växthus där jag kan ta hand om framförallt, mig.

Vad är det som skapar livslust och kreativitet i din kropp?