Cecilia Grönkvist

156FFACC-D13F-470B-A787-C017F43DA11B

Cecilia eller ”Cizzi” som hon kallas av de flesta är född och uppvuxen i Karlstad, Värmland, flyttade till Stockholm för att sedan hamna i Göteborg 2009. Cizzi har medvetet valt att stava mitt smeknamn med Z, en interkulturellt normbryt. Verksam som manusförfattare, skådespelare, föreläsare och komiker som specialiserat sig på skapandet och gestaltandet av berättelser som på olika sätt bryter med normer om det förväntade. Eftersom många berättelser inte syns och hörs så vill jag skapa utrymme för de berättelser som kompletterar ”Hollywood-sagan” med lyckligt slut, de uttjatade narrativ med den manliga hjälten och den heterosexuella kärnfamiljs idyllen eller poliskommisarierullen som görs om och om igen. Det har vi väl så det räcker nu, eller?

Manus & föreställningar

Skrev min första humorföreställning på Stockholms elementära teaterskola, 2007-2008 med titeln Normalitetens glassplitter i ögat, tätt följt av den utforskade och frostigare Ur vilken synvinkel som handlar om ett sorgligt kvinnoöde, framförd på bla. Systerskapsfestivalen 2013. Humorn återkom och födelsen av det manliga alteregot Frank Fairman Thunder. Du möter honom i Världsanalysen och uppföljaren till den, Spegel, Spegel på väggen där… 3 MMM blir marabou, skrevs som en konfrontativ ”Gott och blandat” och där föddes det kvinnliga alteregot Jeanie Battle Bitch Black. Du möter henne även i pjäsen Fantastiska förebilder som skrevs 2016 men hade nypremiär på Westpride 2021. Fröding- ett författarbesök i nutid skrevs 2009 och är en lekfull och utforskande pjäs om Gustav Fröding och hur hans texter kunde framträda om han hade levt idag. 2018 skrevs Bara på jobbet och under 2021-2022 skrevs en pjäs utanför humorområdet, Förd bakom ljuset. Pjäserna har spelats runt om i Västra Götaland och Värmland samt på pridefestivaler, konferenser och utbildningsdagar.

Så här säger Cecilia själv:

Jag har som drivkraft att sprida humor, glädje, om det jag berättar som ger avtryck, sätter igång tankar och gör att vi vågar närma oss varandra istället för att ta avstånd, då är jag nöjd.  Därför är material jag hänvisar till, baserat på vetenskap och egna undersökningar samtidigt är det personliga skildringar och livsöden som jag haft en himla tur att få ta del av och som inspirerat mig i mitt arbete.

Övrig verksamhet

Säsongbaserad sommarteater med unga förmågor i Karlstad, processarbete med metodutveckling där både skrivande, fantasi, äldres berättelser och devising är verktygen för att skapa en pjäs. Jag har också haft förmån att få skapa lekfulla och interaktiva barnkalas, event och kurser i teater, oftast utanför stadskärnan dit kulturen inte alltid når. Dragworkshop handlar om att utforska kön med kropp och uttryck, för olika åldrar och grupper där drag också kan vara ett verktyg för att utveckla karaktärerna i en pjäs.

BOKA: Du kan boka en workshop eller föreställning på: c.gronkvist@icloud.com

Du hittar mig här:

Facebook: https://www.facebook.com/ceciliagronkvist/

Instagram: https://www.instagram.com/cizzigronkvist/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cizzi-gr%C3%B6nkvist-92b1332a/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: