Projektbeskrivning

En framtid som inkluderar HBTQ och jämställdhet

Projektidé: Att genom komiken synliggöra makt strukturer och verka för ett interkulturellt och normkritiskt samhälle. Vanliga jämställdhetsplaner, likabehandlingsplaner och policy dokument kalla det vad du vill; dom blir lätt liggande och långsamt förlorar sin betydelse någonstans i en bokhylla.

Idén är att ha ett återkommande möte med våra fördomar på ett roligt sätt, sedan diskutera och prova på övningar som stärker oss i den riktning vi alla vill gå. Inte framåt, utan mot ett mer öppet, jämställt och normkritiskt samhälle.

Om projektet generellt: Utefter ett antal improvisationer så växte idén fram utifrån att man kan ha roligt och prata om väldigt seriösa saker. Kontraster är något som kommit att prägla alla hittills skrivna avsnitt.

Världsanalysen”tar avstamp i en grym värld och det skapas en ”back list” denna lista återkommer sedan som rubriker i andra avsnitt. Bla. Globalisering, Jämställdhet inom idrotten och det klassiska manligt vs kvinnligt och vad är det egentligen?

Att tampas med stora frågor, kategoriseringar och normer handlar om att belysa och berätta så utifrån egna erfarenheter talar Frank om det som måste göras först.

– Sluta skuldbelägga och istället snacka! Ställa följdfrågor och reflektera samt erfara som då kanske är det viktigaste.

Om jag aldrig blivit kränkt p.g.a min sexuella läggning, hur vet jag då om jag kränker någon? Projektet vill öppna upp för diskussioner och vara en kontinuerlig del i processen mot förändring. Oavsett om det är en förändringsprocess inom företaget, skolan eller i din projektgrupp eller kanske i hemmet. Kunskaperna ska kunna appliceras i reella sammanhang och är därför tagna därifrån. Inga överdrivna siffor om trakasserier, våld och skam utan fokus ligger på att alla kan om dom vill ta till sig den kunskap som vi alla behöver för att vara sjysta mot varandra.

Bakgrund och kontext: Projektet har tagit ordentlig fart under senare delen av 2010 och under det gångna året har introduktionsavsnittet spelats 40gånger på olika arenor i Göteborg och Karlstad. Exempelvis på It-gymnasiets HBT-dag, Värmland pride, Kulturnatten, UKM mfl.

 Jag hoppas också kunna utöka samarbetet med de scener och samarbetspartners som sett avsnitt 1. Då det också finns en publik som kommit bara för nöjet så vill jag också spela på bla. Hagateatern, Teater Jaguar, Arenan, Tempelriddaren och vid flertalet scener i Stockholm.

Projektet kommer också att genomföra en turné när samtliga avsnitt spelats in i videoformat men pararellt med detta sker uppträdanden dels i ett utvecklingsprojekt med Linda Haglund och dels med redan upptagna samarbetspartners. Projektet önskar verka i ett roligt men utbildande syfte vilket gör att jag i nuläget har fler förfrågningar från organisationer som jag ska ta ställing till.

Projektets genomförande: Projektet kommer genomföras under ett år i taget med viljan att utöka sin storlek och utbud. Inom en två årsperiod hoppas jag ha alla avsnitt på film och en färdig turnéplan som då kommer genomföras där avsnitt 1-7 spelas som ett 7 siffrigt medley under 3dagar. Avsnitten spelas annars ett åt gången med tillhörande diskussionfrågor och/eller workshop. (se bokning).

Visionen är att ha ett nära och kontinuerligt samarbete med de skolor som visat intresse men även företag och grupper och kontunerligt kunna återgå till frågeställningar som diskuterats vid tidigare tillfällen. Frank ”Fairman” är gärna med  och jobbar och hoppas kunna jobba med detta projekt som konsult med repetitionsbesök.

Projektet har idag ingen slut tid utan fortgår så länge intresset och behovet finns.

/Frank

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s